Kína: újabb sikeres indítás és új képek a Holdról

Kapcsolódó

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A kínai űrprogram is sikeresen zárta a tegnapi napot (és a ma hajnalt), két jeles esemény is történt: sikeresen pályára állították a Gaofen-14 földmegfigyelő műholdat, illetve a Csang’e-5 küldetés is közelebb került a minták visszahozásához.

Gaofen-14

Tegnap sikeresen pályára állt a Gaofen-14 földmegfigyelő műhold. Az indítás magyar idő szerint 4 óra 58 perckor történt a Hszicsang Űrközpont LC-3 startállásáról egy Long March-3B (Hosszú Menetelés-3B/G5) hordozórakétával. Most használták először a rakéta G5 változatát, mely hosszabb áramvonalazó orrkúppal van ellátva. Magáról a műholdról nem tudunk sokat az űrprogram titkossága miatt. A Gaofen-7 után ez a második olyan műhold ami megfigyelési és feltérképezési feladatokat lát el a Gaofen-széria eszközei közül. A műholdrplatformot a kínai CAST vállalat gyárthatta, míg a fedélzeti/optikai rendszereket a hírek szerint Fehéroroszországban gyártották. A műholdat egy 500 kilométeres magasságú napszinkron pályára állították – ez volt az első ilyen pályára induló LM-3B.

A műhold az indítás utáni vizualizáción

Csang’e-5

Mint ahogy azt tegnap megírtuk, sikeresen dokkolt a Csang’e-5 felszállóegysége a Hold körül keringő orbiterrel, így megejtve az első robotikus dokkolást Hold körüli pályán. 23:00 óra után kezdődött meg a minták áthelyezése a keringőegységen található visszatérő kapszulába. A precíz művelet sikeres volt, így ma hajnalban le is vált az üres felszállóegység az visszatérő kapszulával ellátott orbiterről. Több nagyszerű felvételt is publikált a CNSA, melyeket összegyűjtöttünk nektek:

A dokkolás, minták áthelyezése, majd a kapszula lezárása
A felszállóegység és a keringőegység szétválása

Jelenleg most a keringőegység több kisebb manőverrel készül a Földre való visszatérésre, a felszállóegység sorsa egyelőre még ismeretlen. Itt találhatóak a küldetés fázisairól írt eddigi cikkeink, időrendi sorrendben:

Kövessétek a blogot, folyamatosan tudósítunk a küldetés eseményeiről!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye