Kína válasza a Starlink-hálózatra

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Kína a közepes teherbírású Hosszú Menetelés-8 hordozójuk segítségével, azaz tömeggyártásával szeretné bővíteni műholdindítási kapacitását. A tervek szerint egy 13 000 műholdból álló, alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő szélessávú megakonstelláció kiépítését tűzték ki célul, mely „Kuovang” (Guowang) névre hallgat, és amivel versenyre kívánnak kelni a Starlinkkel és más nyugati vállalkozásokkal. Az első műholdak felbocsátását várhatóan még az éven megkezdik, ám ahhoz, hogy a teljes konstellációt kiépítsék növelniük kell az említett indítási kapacitást.

Kína ennek okán már megkezdte a gyártási és tesztelési létesítmények, valamint az új startállások építését a Hainan-szigeten található Vencsang Űrközpontban, hogy lehetővé tegyék a sokkal gyakoribb indításokat. A South China Morning Post a múlt héten be is számolt mindezek előrehaladásáról, mely létesítmények végül évi 50 darab Hosszú Menetelés-8 (CZ-8) rakétát lesznek képesek előállítani. Ezzel párhuzamosan egy hszian-i üzemben fokozták az YF-100 kerolox (RP-1 rakétakerozint és folyékony mélyhűtött oxigént égető) rakétamotorok gyártását is, ami például a CZ-8-at is hajtja.

A CALT (China Academy of Launch Vehicle Technology) ezenfelül fontolgatja a hordozó nagyobb teherbírású, 8G néven emlegetett változatát is, valamint szóba került a rakéta vízi platformról való indítása is a torlódások enyhítésére.

Egy korábbi CZ-8 indítás. Forrás: CNSA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye