Kína válasza a Starlink-hálózatra

Kapcsolódó

Befejeződött a Luna-25 balesetének kivizsgálása

A kivizsgálás eredményei alapján a balesetet a fedélzeti vezérlőrendszer...

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság kiosztotta az első űrszeméttel kapcsolatos büntetést

A Federal Communications Commission, azaz a Szövetségi Kommunikációs Bizottság...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Saturn-V és SLS

Bal oldalt látható az Apollo-4 misszió 110 méter magas...

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

Kína a közepes teherbírású Hosszú Menetelés-8 hordozójuk segítségével, azaz tömeggyártásával szeretné bővíteni műholdindítási kapacitását. A tervek szerint egy 13 000 műholdból álló, alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő szélessávú megakonstelláció kiépítését tűzték ki célul, mely „Kuovang” (Guowang) névre hallgat, és amivel versenyre kívánnak kelni a Starlinkkel és más nyugati vállalkozásokkal. Az első műholdak felbocsátását várhatóan még az éven megkezdik, ám ahhoz, hogy a teljes konstellációt kiépítsék növelniük kell az említett indítási kapacitást.

Kína ennek okán már megkezdte a gyártási és tesztelési létesítmények, valamint az új startállások építését a Hainan-szigeten található Vencsang Űrközpontban, hogy lehetővé tegyék a sokkal gyakoribb indításokat. A South China Morning Post a múlt héten be is számolt mindezek előrehaladásáról, mely létesítmények végül évi 50 darab Hosszú Menetelés-8 (CZ-8) rakétát lesznek képesek előállítani. Ezzel párhuzamosan egy hszian-i üzemben fokozták az YF-100 kerolox (RP-1 rakétakerozint és folyékony mélyhűtött oxigént égető) rakétamotorok gyártását is, ami például a CZ-8-at is hajtja.

A CALT (China Academy of Launch Vehicle Technology) ezenfelül fontolgatja a hordozó nagyobb teherbírású, 8G néven emlegetett változatát is, valamint szóba került a rakéta vízi platformról való indítása is a torlódások enyhítésére.

Egy korábbi CZ-8 indítás. Forrás: CNSA
Dark mode powered by Night Eye