Kínai tervek a Tienkung Űrállomás bővítésére

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Nem csak a Csang’e-holdprogramról beszéltek részletesen a CNSA (Kínai Nemzeti Űrügynökség) képviselői a 74. Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson, a Tienkung Űrállomás jövőjéről is szó esett a hosszú prezentációban.

Az egyelőre három modulból álló űrbéli laboratórium kétszeresére növekedhet, és hat modulból felépülő, 180 tonnás szerkezetté válik (ezzel a 450 tonnás Nemzetközi Űrállomás tömegének valamivel több mint harmadát éri el). Elsőként egy hat dokkolóporttal ellátott bővítményt fognak felbocsátani, amit a Tienho főmodulhoz fognak csatlakoztatni, ez lesz a következő három modul összekötő egysége. Az előadók arról nem számoltak be, hogy pontosan mikor kerülhet sor az első bővítésre, de várhatóan még ebben az évtizedben megkezdődhet a folyamat.

A meglévő modulokat is fejleszteni fogják: a Tienhora és a Ventienre további összekötő felületeket fognak felszerelni, amikre nagy méretű rakományt vagy eszközt lehet csatlakoztatni, ezáltal nem foglalnak helyet az űrállomás belsejében.
Érdekesség, hogy új fejlesztésű, felfújható modulokat is terveznek csatlakoztatni a Tienkungra, ezek már a 2030-as években megvalósítandó holdbázis lakómoduljainak első prototípusai lesznek.

A modulokon kívül különböző eszközökkel is tovább modernizálják a Tienkungot, többek között 3D nyomtatókat, intelligens robotokat, külső robotkarokat és űrszemét előrejelző berendezést is telepítenek majd az űrállomásra.

Forrás: CNSA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye