Kínai űrállomás: Új teherszállító küldetés, visszatérnek a Sencsou-12 űrhajósai

Kapcsolódó

India visszahozta a Csandraján-3 Hold-misszió meghajtási modulját

Hazatért az űrszonda, amely az indiai Vikrám leszállóegységet és...

Az 500. Hosszú Menetelés rakéta indult el múlt éjjel

A jubileumi küldetés keretében újabb Jaokan földmegfigyelő műholdak álltak...

A NASA felfújható hőpajzsa több cég figyelmét is felkeltette

Tavaly novemberben zajlott le a NASA demonstrációja, mely a...

A nap képe #1312 – Bennu minta mikroszkóp alatt

A Bennu aszteroidából származó minta egy mikroszkópos tárgylemezen előkészítve...

14 céget választott ki a DARPA holdi infrastruktúrák terveinek tanulmányozásához

A résztvevők között a legkisebb startupoktól kezdve a legnagyobb...

Ma reggel kigördült a második teherszállító küldetést, a Tiencsou-3-at szállító Hosszú Menetelés-7 (CZ-7) rakéta az indítóállásra a Vencsang Űrközpontban. A hírek szerint a misszió szeptember 20-án startol, a Tiencsou-3 utánpótlást, üzemanyagot és tudományos kísérletek eszközeit szállítja az októberben induló Sencsou-13 három űrhajósának a Kínai Űrállomásra (ami jelenleg a Tienho modulból áll).

A teherhajó indítása előtt azonban a jelenleg az űrállomáson június 17-e óta tartózkodó Sencsou-12 tajkonautáinak (Nie Hajseng, Tang Hungbo, Liu Po-ming) vissza kell térniük, ugyanis a Tienho modul csak dokkolóporttal rendelkezik.

A Sencsou-12 űrhajósai tegnap egy manőverezési tesztet is végrehajtottak: a Sencsou űrhajóba beszállva leváltak az űrállomásról, és egy körberepülték a Tienhot. A teszttel a navigációs érzékelőket és vezérlőrendszereket tesztelték. A körberepülés végén az űrhajó újra bedokkolt az űrállomásra.

A személyzet várhatóan holnap tér vissza a Földre: magyar idő szerint reggel 07:30-kor szállnak majd le a Csiucsüan Űrközponttól északkeletre lévő Góbi-sivatagban, Dongfeng városától nem messze. Ez lesz az első alkalom, hogy az űrhajósok erre a területre térnek vissza, ugyanis korábban az összes Sencsou misszió Belső-Mongólia sivatagos területén landolt. A kb. 90 nap hosszú küldetéssel a Sencsou-12 lesz az eddigi leghosszabb kínai űrrepülés, az űrhajósok pedig két űrsétát is abszolváltak a misszió alatt.

A Tiencsou-2 teherhajó marad az űrállomáson, azonban azzal hamarosan egy automatikus átdokkolást hajtanak végre a hátsó kikötési pontról az elülsőre, ugyanis itt tudják tesztelni a teherhajó és az űrállomás közti üzemanyagátfejtést. A teszt végeztével az űrhajót leválasztják, és visszatérés közben elég majd a légkörben.

A Tiencsou-3 küldetés rakétája, a CZ-7 kigördülés közben

Dark mode powered by Night Eye