Kipipálva a Virgin Orbit első éjszakai küldetése

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A „Straight Up” küldetés többszöri halasztását követően ma, azaz 2022. július 2-án a Cosmic Girl zöld utat kapott, és sikeres felszállást hajtott végre a kaliforniai Mojave Légi- és Űrkikötőből magyar idő szerint 7 óra 50 perckor. A Boeing-747-es ezután a nyílt víz felé vette az irányt, ahol több kört írt le a levegőben a „versenypályának” nevezett ovális pályát követve. Miután mindent rendben találtak, a Cosmic Girl 8 óra 53 perckor (D-0, azaz „Drop-0”) szabadon eresztette a szárnya alatt elhelyezett LauncherOne hordozórakétát, melynek rakterében 7 darab űreszköz kapott helyet. A leválást követő 4. másodpercben beindították az első fokozat NewtonThree hajtóművét, mellyel megkezdődött a hordozó űr felé tartó útja.

Release, release, release. Forrás: Virgin Orbit

A LauncherOne főhajtóművének leállítására (MECO) D+186 másodperckor került sor, ezt követte a fokozatokat szétválása, majd pár másodperc elteltével a második fokozat NewtonFour hajtóműve is minden gond nélkül beindult (SES-1). Az áramvonalazó kúpok, melyekre ilyenkor már nincs szükség D+223 másodpercnél váltak le. A következő fontosabb momentum D+523 mp-kor következett be, ekkor állt le először a második fokozat hajtóműve (SECO-1), amit később újból beindítottak 4 másodpercre (SES-2). A különböző pályakorrekciós manőverek végrehajtása után a LauncherOne készen állt a rakterében szállított műholdak pályára állítására. Erről a cég saját Twitter-oldalán számolt be, melyben közölték, hogy mind a hét űreszközt sikeresen alacsony Föld körüli pályára állították, ezzel teljesítve idei második, valamint az első éjszakai küldetést.

Forrás: Virgin Orbit

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye