Kitűzték a Boeing Starliner első személyzetes tesztrepülésének időpontját

Kapcsolódó

Új Progressz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

A Progressz MSz-25 a szokásos ellátmány mellett japán fürjtojásokat...

Először tesztelte a Firefly az új Antares rakétához fejlesztett hajtóművet

Egyelőre egy rövidebb próbára került sor a Miranda nevű...

A nap képe #1303 – Vicces zoknik az ISS-en

Loral O'Hara, a Nemzetközi Űrállomás egyik lakója Hálaadás alkalmából...

2024 közepére tűzték ki az Ariane-6 bemutatkozásának időpontját

Az európai űripari vezetők ma tartottak telekonferenciát a múlt...

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági...

Bár addig még bőven van tennivaló, már az is pozitívum a korábbi történések fényében, hogy egy pontos dátumot kapott a CFT-1.

Jól ismert a Boeing vesszőfutása a Starliner űrhajóval, hiszen ahhoz képest, hogy 2019 decemberéig még úgy tűnt, simán megelőzik a SpaceX-et a NASA Commercial Crew Programjában, azóta csak egy személyzet nélküli tesztrepülésig jutottak (ezekkel a problémákkal mi is számos cikkben foglalkoztunk). 

Végre úgy tűnik, a megfelelő úton jár a nagy múltú cég a Starliner felkészítésében, és a NASA-val folyamatos egyeztetés, együttműködés is simán zajlik az utóbbi időben. A NASA Advisory Council (NAC), az űrhivatal tanácsadó testülete tegnap végre egy pontos indítási dátumot is közzétett: legkorábban 2024. április 14-én kerülhet sor a Starliner személyzetes tesztrepülésére. A hagyományosan konzervatívabb felfogású NASA Aerospace Safety Advisory Panel (ASAP) viszont óvatosabban közelíti meg a témát, ugyanis még egy nagyon fontos teszt hátravan azelőtt, hogy az űrhajó végre először asztronautákkal is indulhatna a Nemzetközi Űrállomásra. 

Forrás: NASA

A Starlinernek eredetileg most novemberben kellett volna végrehajtani egy ejtőernyős ereszkedési tesztet, ezt azonban januárra halasztotta a Boeing (amit nem kommentáltak). Ez viszont alig 3 hónapot fog hagyni ahhoz, hogy az utolsó felkészítéseket elvégezzék az űrhajón, persze csak egy tökéletes próbaejtést követően…Eközben további egyeztetés zajlik egy bizonyos tömítőszalag és szellőzőszelepek jóváhagyásánál, de ezek engedélyeztetése a következő hetekben lezárulhat.

A Starliner egy korábbi ejtési tesztje. Forrás: Boeing
Dark mode powered by Night Eye