Kitűzték a Boeing Starliner első személyzetes tesztrepülésének időpontját

Kapcsolódó

A hónap 10. Starlink küldetésére került sor ma

Az újabb 23 műhold felbocsátására pedig a 10. útját...

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Bár addig még bőven van tennivaló, már az is pozitívum a korábbi történések fényében, hogy egy pontos dátumot kapott a CFT-1.

Jól ismert a Boeing vesszőfutása a Starliner űrhajóval, hiszen ahhoz képest, hogy 2019 decemberéig még úgy tűnt, simán megelőzik a SpaceX-et a NASA Commercial Crew Programjában, azóta csak egy személyzet nélküli tesztrepülésig jutottak (ezekkel a problémákkal mi is számos cikkben foglalkoztunk). 

Végre úgy tűnik, a megfelelő úton jár a nagy múltú cég a Starliner felkészítésében, és a NASA-val folyamatos egyeztetés, együttműködés is simán zajlik az utóbbi időben. A NASA Advisory Council (NAC), az űrhivatal tanácsadó testülete tegnap végre egy pontos indítási dátumot is közzétett: legkorábban 2024. április 14-én kerülhet sor a Starliner személyzetes tesztrepülésére. A hagyományosan konzervatívabb felfogású NASA Aerospace Safety Advisory Panel (ASAP) viszont óvatosabban közelíti meg a témát, ugyanis még egy nagyon fontos teszt hátravan azelőtt, hogy az űrhajó végre először asztronautákkal is indulhatna a Nemzetközi Űrállomásra. 

Forrás: NASA

A Starlinernek eredetileg most novemberben kellett volna végrehajtani egy ejtőernyős ereszkedési tesztet, ezt azonban januárra halasztotta a Boeing (amit nem kommentáltak). Ez viszont alig 3 hónapot fog hagyni ahhoz, hogy az utolsó felkészítéseket elvégezzék az űrhajón, persze csak egy tökéletes próbaejtést követően…Eközben további egyeztetés zajlik egy bizonyos tömítőszalag és szellőzőszelepek jóváhagyásánál, de ezek engedélyeztetése a következő hetekben lezárulhat.

A Starliner egy korábbi ejtési tesztje. Forrás: Boeing
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye