Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is.

A tavalyi évben a Roszkoszmosz nyílt űrhajós toborzásba kezdett, és a felhívásra nagyon sokan jelentkeztek. Az új űrhajósok kiválasztása 2023. július 10-e és december 20-a között zajlott. A jelentkezési szám bőven meghaladta az 600-at, de végül csak 296 pályázatot bíráltak el a szükséges dokumentumokkal együtt, ebből 80 pályázatot hölgyek nyújtottak be, ami így is egy elég magas számnak tudható be, annak ellenére, hogy Oroszországban mindig is a férfi jelentkezők voltak túlsúlyban és az aktív űrhajósok között is csak egy női kozmonauta van. Valószínűleg, Anna Kikina űrutazása, elég motivációt adott a hölgyeknek, így bátran jelentkeztek, ez meg is mutatkozik a négy kiválasztott személyében, ugyanis a három férfi mellett egy hölgyet is kiválasztottak, aki jelen állás szerint, Anna Kikina után ő lesz a második női kozmonauta a csapatban. A négy jelölt hamarosan megkezdheti a két éves kiképzését a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban.

Anasztaszija Burcsuladze

1996. május 13-án született Arhangelszkben. 2014-ben érettségizett a moszkvai régióban található Szerpuhov városában. 2018-ban diplomát szerzett a Moszkvai Repülési Intézetben repülőgép-hajtóművek szakon. 2020-ban diplomát szerzett mesterszakon kitüntetéssel a Moszkvai Repülési Intézetben a repülőgép-hajtóművek képzés területén. Tapasztalat: 2015 szeptemberétől 2018 októberéig technikus volt a Moszkvai Repülési Intézet Repülési Tervezési, Technológiai és Irányítási rendszerek Intézetének igazgatóságán. 2019 februárja óta tervezőmérnök az NPO Lavocskin Tudományos és Termelési Egyesületnél. Fő munkaköri feladatai mellett tagja a Fiatal Dolgozói Tanácsnak. Hobbi: korábban vitorlázás, tánc, jelenleg snowboardozás, 5 és 10 km-es maratonokon való részvétel, kézműves foglalkozás (hímzés), fitness.

Eljcsin Vahidov

1993. április 17-én született Novoszibirszkben. 2009-ben érettségizett Szeverodvinszk városában. 2014-ben szerzett diplomát a Szentpétervári Állami Tengerészeti Műszaki Egyetemen, tengeri erőművi létesítmények szakon, tengerészeti mérnök képesítéssel. 2014-ben végeztt a katonatisztképző szakon. Tapasztalat: 2014 szeptembere óta vezető mérnök az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának 109. katonai képviseleténél, a Viljucsinszk városában található stratégiai rakétacirkálók bázisán, Kamcsatka területén. Hobbi: jégkorong, snowboard, wakeboard, érdekli a Swift programozás (mobilalkalmazás-fejlesztés) és a professzionális videószerkesztés.

Vlagyimir Vorozsko

1997. szeptember 14-én született Armavirban. 2015-ben érettségizett, 2020-ban diplomázott a Krasznodari Felső Katonai Repülőképzőben. Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma, katonai felsőoktatási intézményében elért kiváló eredményeiért kitüntetést kapott. Tapasztalat: 2020 októberétől 2021 februárjáig vezető oktató pilóta. 2021 február óta hajóparancsnok. Hobbi: úszás, síelés, futás, lövészet, gimnasztika, vers írás, történelem tanulmányozás, érdekli a kézművesség: termékek készítése bőrből, kartonból, papírból.

Alekszandr Zserebcov

1990. november 8-án született Szaljanban (Azerbajdzsán). 2007-ben érettségizett, 2012-ben diplomázott a Légierő Akadémián. 2018-ban diplomázott a Rosztovi Állami Közgazdaságtudományi Egyetemen, jogtudományi alapképzésben kitüntetett oklevéllel. Tapasztalat: 2012 novemberétől 2015 júniusáig a repülőszázad vezető pilótája. 2015 júniusa óta vezető pilóta, egy repülőszázad parancsnoka. 1. osztályú pilóta. Hobbi: elektronika, autó- és motormérnökség, építészeti és tájtervezési tanulmányok, jogtudomány.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye