Kiválasztották a Hold felszínére telepítendő műszereket

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

A NASA kiválasztotta azokat a műszereket, melyeket emberi kezek fognak telepíteni a Hold felszínére. A berendezéseket az Artemis-3 űrhajósai fogják elhelyezni a déli pólus közelében, hogy aztán értékes adatokat nyerjenek általuk az ottani környezetről, és arról, hogy miként lehet fenntartani majd az ember hosszú távú jelenlétét égi kísérőnkön. Mindemellett három tudományos célkitűzést is szolgálnak, melyeket az Artemis-program fogalmaz meg: az égitesten zajló folyamatok megértését, a sarkvidéki illékony anyagok jellegének és eredetének felismerését, valamint a felfedezéssel járó kockázatok vizsgálatát, egyben mérséklését.

LEMS

LEMS, vagy hosszabb nevén a „The Lunar Environment Monitoring Station” nem egy műszert takar, hanem egy kompakt és autonóm szeizmométer-csomagot. Célja, hogy a szeizmikus környezetet vizsgálja, egészen pontosan a holdrengésekből származó talajmozgások folyamatos, hosszú távú megfigyelése lesz a fő feladata. A kapott adatoknak köszönhetően fény derülhet a Hold kérgének és köpenyének regionális szerkezetére, amely további értékes információkkal szolgálhat a keletkezéssel és fejlődéssel kapcsolatos modellekhez. Élettartama várhatóan három hónaptól akár két évig is terjedhet.

LEAF

A LEAF (Lunar Effects on Agricultural Flora) egy olyan kísérlet, mely elsőként hivatott megfigyelni a növények fotoszintézisét, növekedését, valamint a szisztémás stresszre adott válaszát űrsugárzás és a részleges gravitáció mellett. Az eredmények, és a mért környezeti paraméterek segítenek a tudósoknak megérteni, hogy a Holdon termesztett növények miként használhatók fel az emberi táplálkozás és az élet fenntartása szempontjából.

LDA

A Lunar Dielectric Analyzer (LDA) információkat fog gyűjteni a felszín alatti szerkezetről, figyelemmel kíséri majd a dielektromos változásokat, továbbá lehetséges fagyképződés vagy jéglerakódás után is kutatni fog.

Illusztráció arról, ahogyan a műszereket telepíteni fogják. Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye