Kivizsgálták mi okozta az NS-23 szerencsétlenségét

Kapcsolódó

A nap képe #1131 – CRS-28 Dragon

A CRS-28 misszió Cargo Dragonja megközelíti a Nemzetközi Űrállomást,...

A CRS-28 küldetés egy hekkelhető műholdat is szállított

A pár napja induló, és megérkező CRS-28 Cargo Dragon...

Ma délután kezdetét veszi az idei hetedik űrséta

Stephen Bowen és Woody Hoburg ma délután, magyar idő...

Rövid hir: Idén másodjára repült a kínai Kuajcsou-1A rakéta

A legutóbbi március 22-i indítása után újra egy Kuajcsou-1A...

A nap képe #1130 – Phoenix leszállóegység

A NASA Phoenix leszállóegységének ezen képe több mint 500...

A Blue Origin legutóbbi küldetése nem zajlott zökkenőmentesen. Az NS-23 szerencsétlensége még 2022 szeptemberében történt, amikor néhány perc repülés után, 8500 méteres magasságban a New Shepard meghibásodott, az utasok nélküli kabin belsejében található vészhelyzeti rakétamotor beindult és lerántotta a kapszulát az irányíthatatlanná vált rakétáról.

Az NS-23 meghibásodásának pillanatai.
Az NS-23 kapszulájának ereszkedése, rajta a hasznos teherrel, mely épségben földet ért.

A hiba pontos okát mostanra sikerült meghatároznia Jeff Bezos vállalatának. A szerencsétlenséget követően a Blue Origin megalakította a balesetvizsgáló csoportot (MIT), amelyet a Blue Origin biztonsági és küldetésbiztosítási szervezetének tagjai vezettek. A vizsgálatot az FAA felügyelete mellett végezték, és a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal, valamint a NASA képviselői is részt vettek benne. A Blue Origin összehívta a balesetet vizsgáló bizottságot (MRB) is, amelyben külső, nem szakértő tanácsadók is részt vettek. Az MRB felülvizsgálta az MIT által tett ok-okozati megállapításokat, és továbbra is felügyeli a korrekciós intézkedések végrehajtását. Az MIT a balesetet követően azonnal megkezdte a roncsok felkutatását és begyűjtését.

A fedélzeti videófelvételek és telemetria, a begyűjtött repülési hardverek, valamint a Blue Origin anyaglaboratóriumainak és tesztberendezéseinek munkája segítségével az MIT megállapította, hogy a baleset közvetlen oka a BE-3PM hajtómű fúvókájának szerkezeti fáradásos meghibásodása volt a repülés során. A szerkezeti fáradást a fúvóka anyagának várható és elemzett értékeit meghaladó üzemi hőmérséklet okozta. A BE-3PM hajtómű vizsgálatát közvetlenül a baleset után kezdték meg, és megállapították, hogy a fúvóka repülési konfigurációja a korábbi tervezési konfigurációknál magasabb hőmérsékleten működött. A megtalált fúvókadarabok törvényszéki vizsgálata is egyértelmű bizonyítékot mutatott a megnövekedett üzemi hőmérsékletből eredő hőkárosodásra, és úgynevezett forró sávokat fedeztek fel a fúvókán. Az anyagfáradás helye egybeesik a vizsgálat során azonosított sávokkal.

Az MIT megállapította, hogy a hajtómű hűtőrendszerén végrehajtott tervezési változtatások okozták a fúvóka felmelegedését, és magyarázatot adtak a forró sávokra is. A Blue Origin korrekciós intézkedéseket hajt végre, beleértve az égéstér és az üzemeltetési paraméterek tervezési módosításait, amelyek csökkentették a hajtómű fúvókájának tömegét és hőmérsékletét. A fúvóka további tervezési változtatásai javították a szerkezeti teljesítményt a termikus és dinamikus terhelések alatt.

A Blue Origin arra számít, hogy a New Shepard hamarosan újból felemelkedhet, melynek során az NS-23 hasznos terhét próbálhatják meg ismét szuborbitális repülésnek alávetni.

Dark mode powered by Night Eye