Komoly bővítésbe kezd a Relativity Space

Kapcsolódó

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Érkeznek az SLS Block-1B mobil indítótornyának első elemei a Kennedy Űrközpontba

A megnövelt méretű és teherbírású hordozórakéta az Artemis-4 küldetéstől...

Ezúttal minden rendben ment a GSLV Mk II-es verziójának indításakor

Ugyan 2021 augusztusában nem ment minden simán a hordozó...

A Relativity Space nem bízza a véletlenre a jövőbeli rakétafejlesztési programját: nagyszabású területbővítési munkákba kezdtek a NASA Stennis Űrközpontjában, Mississippi államban. A magáncég már 2018 óta bérleti szerződés keretében használta az amerikai űrhivatal E-3 hajtómű tesztállványzatát, ahol az Aeon 1 rakétamotor tesztelését végezték, majd kizárólagos használati jogot szereztek az E-4 állványhoz is. Ám ahhoz, hogy sikerre tudják vinni ambiciózus terveiket, néhány hete további bővítésbe kezdtek. Ugyanis a Terran-1 rakétával párhuzamosan a Terran R teljes mértékben újrahasználható hordozót (erről ebben a cikkben írtunk bővebben) is fejlesztik, ezért a hozzá kapcsolódó Aeon R hajtómű, illetve a rakéta második fokozatának teszteléséhez egy több mint 60 hektáros területen építenek fel egy teljesen új komplexumot hangárakkal és egyéb kiszolgáló létesítményekkel.

Forrás: Relativity Space

A NASA eddig is támogatta az újonnan feltörekvő magáncégek növekedését, és erre egy igencsak jó példa a most kibővített együttműködés. A Relavity Space már meg is kezdte a földmunkákat a területen, és a komplexum a tervek szerint 2023 végén meg is kezdheti a működését.

A Long Beach-i cég azzal hívta fel magára a világ űriparának figyelmét, hogy kizárólag 3D nyomtatással gyártják az első generációs Terran-1 törzsét, illetve a jövőben a Terran R is teljes mértékben ezzel az eljárással fog készülni. Ezek a rakéták jóval egyszerűbben lesznek legyárthatóak, akár 60 nap alatt elkészülhet egy teljes törzs. Emellett a hajtóművek is ugyanezzel a technológiával jönnek létre, ami szintén ritkaságszámba megy, bár ezzel már több másik cég is kísérletezik szerte a világon. Az Aeon rakétamotorok cseppfolyósított földgázzal és oxigénnel működnek, ezekkel már 2000-nél is több hajtóműtesztet hajtottak végre a Stennis Űrközpontban 2018 óta.

Már javában zajlanak az alapozási munkák. Forrás: Relavity Space

Dark mode powered by Night Eye