Komoly bővítésbe kezd a Relativity Space

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

A Relativity Space nem bízza a véletlenre a jövőbeli rakétafejlesztési programját: nagyszabású területbővítési munkákba kezdtek a NASA Stennis Űrközpontjában, Mississippi államban. A magáncég már 2018 óta bérleti szerződés keretében használta az amerikai űrhivatal E-3 hajtómű tesztállványzatát, ahol az Aeon 1 rakétamotor tesztelését végezték, majd kizárólagos használati jogot szereztek az E-4 állványhoz is. Ám ahhoz, hogy sikerre tudják vinni ambiciózus terveiket, néhány hete további bővítésbe kezdtek. Ugyanis a Terran-1 rakétával párhuzamosan a Terran R teljes mértékben újrahasználható hordozót (erről ebben a cikkben írtunk bővebben) is fejlesztik, ezért a hozzá kapcsolódó Aeon R hajtómű, illetve a rakéta második fokozatának teszteléséhez egy több mint 60 hektáros területen építenek fel egy teljesen új komplexumot hangárakkal és egyéb kiszolgáló létesítményekkel.

Forrás: Relativity Space

A NASA eddig is támogatta az újonnan feltörekvő magáncégek növekedését, és erre egy igencsak jó példa a most kibővített együttműködés. A Relavity Space már meg is kezdte a földmunkákat a területen, és a komplexum a tervek szerint 2023 végén meg is kezdheti a működését.

A Long Beach-i cég azzal hívta fel magára a világ űriparának figyelmét, hogy kizárólag 3D nyomtatással gyártják az első generációs Terran-1 törzsét, illetve a jövőben a Terran R is teljes mértékben ezzel az eljárással fog készülni. Ezek a rakéták jóval egyszerűbben lesznek legyárthatóak, akár 60 nap alatt elkészülhet egy teljes törzs. Emellett a hajtóművek is ugyanezzel a technológiával jönnek létre, ami szintén ritkaságszámba megy, bár ezzel már több másik cég is kísérletezik szerte a világon. Az Aeon rakétamotorok cseppfolyósított földgázzal és oxigénnel működnek, ezekkel már 2000-nél is több hajtóműtesztet hajtottak végre a Stennis Űrközpontban 2018 óta.

Már javában zajlanak az alapozási munkák. Forrás: Relavity Space

Dark mode powered by Night Eye