Kooperáció a Hubble űrtávcső élettartamának meghosszabbítására

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Egy friss bejelentés szerint az Astroscale és a Momentus csapata kereskedelmi megoldást kínál a NASA-nak, hogy a Hubble élettartamát meghosszabbítsák. A két vállalat a közelmúltban egy közös ajánlat keretén belül válaszolt a NASA Hubble Reboost RFI felhívására, melynek céljai közé tartozik a 33 éves űrtávcső biztonságos pályamódosítása, és a közeli, fenyegető törmelék eltávolítása.

John Rood, a Momentus vezérigazgatója ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy: „A Hubble még most is teljes mértékben képes folytatni küldetését; ahol öregszik, az a pálya stabilitása.” Ennek megoldására született az a koncepció, ami magában foglalja a cég Vigoride Orbital Service Vehicle (OSV) járművének alacsony Föld körüli pályára juttatását egy hordozórakétával. Ezt követően az OSV-be épített Astroscale RPOD-technológiáját használnák az űrtávcső biztonságos megközelítésére, majd robotikus befogására. Az összekapcsolódás után az OSV egy sor manővert hajtana végre, hogy a Hubble pályáját 50 km-rel megemelje. Ezen az új pályán a Vigoride és az RPOD képességeit felhasználva az űreszközt körülvevő és fenyegető űrszemét eltávolítása kerülne előtérbe.

A Hubble űrtávcső. Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye