Korábban tapasztalt anomáliával nézett szembe a Perseverance

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

A „Wildcat Ridge”-nél töltött hosszabb tartózkodás után a Perseverance délnyugatra készül továbbhaladni, a Jezero-kráter deltájában található másik üledékes kiemelkedéshez, az „Enchanted Lake”-hez, ahova várhatóan szeptember elején érkezik meg a marsjáró.

Mielőtt a rover útnak indulhatott volna, egy, már korábban is tapasztalt anomáliával kellett a tudományos csapatnak szembenéznie: a rover egyik fúrófején két kis méretű, zsinórszerű törmelékdarabot (FOD) észleltek, melyek eredete jelenleg nem ismert.

A Perseverance fúrójának bal oldalán egy hullámos, zsinórszerű törmelékdarab látható. A felvétel 2022. augusztus 17-én készült. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Az objektumokat először augusztus 5-én azonosították a rover mintavevő rendszerének képfelvételein, miután a 12. kőzetmagmintát begyűjtötték. Azóta több diagnosztikai vizsgálatot is elvégeztek, hogy megpróbálják jobban megérteni a törmelék természetét, eredetét. A mérnökök utasították a rovert, hogy mozgassa, forgassa és rezegtesse azokat az alkatrészeket, amelyekről úgy vélték, hogy törmeléket rejthetnek. A Perseverance kameráival több képsorozatot készítettek az alkatrészekről különböző szögekből és különböző fényviszonyok mellett. Végül a közelmúltbeli mintavételi tevékenységek és a fúrófejek cseréjének alapos felülvizsgálata megerősítette, hogy ezek mindegyike rendben zajlott, és a törmelékek nem zavarták a műveletet.

A legutóbbi képalkotás elemzése, azt mutatja, hogy bár a két kis darab FOD továbbra is látható, nem észleltek újabb objektumokat. Ezenkívül a robotkar alatti talajról, valamint a rover fedélzetéről készült felvételek szintén nem mutattak ki új törmeléket.

A jelenlegi állapot emlékeztet egy hasonló problémára, amellyel idén januárban kellett a marsjárónak megbirkóznia. Akkor apró kavicsok voltak a forgótárcsa bemeneti nyílásánál, amelyeket később sikerült eltávolítani. A Perseverance egyes műszereit, eszközeit arra tervezték, hogy a Mars poros, kavicsos környezetében is működjenek, így van ez a fúróval is. Ez, valamint az a tény, hogy nem észleltek új törmeléket, és nem is merült fel hiba a legutóbbi mintavétel során, bizakodással tölti el a tudományos csapatot és a Perseverance folytathatja a Jezero-kráter delta torkolatának tudományos vizsgálatát, miközben a törmelék eredetének rejtélyének felderítését is folytatják további elemzésekkel.

Dark mode powered by Night Eye