Korábban tapasztalt anomáliával nézett szembe a Perseverance

Kapcsolódó

Videó: SpaceX Starship evolúció

Egy átfogó videóban mutatjuk be részletesen, honnan is indult...

A Szojuz MSz-22 március 28-án tér vissza a Földre

A sérült Szojuz űrhajó a terveknek megfelelően űrhajósok nélkül...

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

A „Wildcat Ridge”-nél töltött hosszabb tartózkodás után a Perseverance délnyugatra készül továbbhaladni, a Jezero-kráter deltájában található másik üledékes kiemelkedéshez, az „Enchanted Lake”-hez, ahova várhatóan szeptember elején érkezik meg a marsjáró.

Mielőtt a rover útnak indulhatott volna, egy, már korábban is tapasztalt anomáliával kellett a tudományos csapatnak szembenéznie: a rover egyik fúrófején két kis méretű, zsinórszerű törmelékdarabot (FOD) észleltek, melyek eredete jelenleg nem ismert.

A Perseverance fúrójának bal oldalán egy hullámos, zsinórszerű törmelékdarab látható. A felvétel 2022. augusztus 17-én készült. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Az objektumokat először augusztus 5-én azonosították a rover mintavevő rendszerének képfelvételein, miután a 12. kőzetmagmintát begyűjtötték. Azóta több diagnosztikai vizsgálatot is elvégeztek, hogy megpróbálják jobban megérteni a törmelék természetét, eredetét. A mérnökök utasították a rovert, hogy mozgassa, forgassa és rezegtesse azokat az alkatrészeket, amelyekről úgy vélték, hogy törmeléket rejthetnek. A Perseverance kameráival több képsorozatot készítettek az alkatrészekről különböző szögekből és különböző fényviszonyok mellett. Végül a közelmúltbeli mintavételi tevékenységek és a fúrófejek cseréjének alapos felülvizsgálata megerősítette, hogy ezek mindegyike rendben zajlott, és a törmelékek nem zavarták a műveletet.

A legutóbbi képalkotás elemzése, azt mutatja, hogy bár a két kis darab FOD továbbra is látható, nem észleltek újabb objektumokat. Ezenkívül a robotkar alatti talajról, valamint a rover fedélzetéről készült felvételek szintén nem mutattak ki új törmeléket.

A jelenlegi állapot emlékeztet egy hasonló problémára, amellyel idén januárban kellett a marsjárónak megbirkóznia. Akkor apró kavicsok voltak a forgótárcsa bemeneti nyílásánál, amelyeket később sikerült eltávolítani. A Perseverance egyes műszereit, eszközeit arra tervezték, hogy a Mars poros, kavicsos környezetében is működjenek, így van ez a fúróval is. Ez, valamint az a tény, hogy nem észleltek új törmeléket, és nem is merült fel hiba a legutóbbi mintavétel során, bizakodással tölti el a tudományos csapatot és a Perseverance folytathatja a Jezero-kráter delta torkolatának tudományos vizsgálatát, miközben a törmelék eredetének rejtélyének felderítését is folytatják további elemzésekkel.

Dark mode powered by Night Eye