Közel 200 méteres tesztugrást hajtott végre az ispace újrahasználható rakétájának prototípusa

Kapcsolódó

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

Ez egy újabb jelentős eredmény a kínai magánszektornak a gazdaságos rakétaüzemeltetés eléréséhez vezető úton.

Komoly előrelépést ért el az ispace nevű kínai magáncég a Hyperbola-2 újrahasználható rakéta kifejlesztésében: ma délelőtt a jármű prototípusa sikeresen hajtotta végre első tesztugrását! Az 51 másodpercig tartó művelet során 178 méter magasra emelkedett a 17 méter hosszú és 3,35 méter átmérőjű Hyperbola-2Y jelzésű tesztjármű, majd a Focus-1 hajtómű tolóerejének változtatásával, irányított módon ereszkedett vissza és szállt le. Hasonló eljárással kezdte a SpaceX is anno a Grasshopper tesztrakétával, mely a Falcon-9 emelkedését és leszállását irányító rendszereket hivatott tesztelni és fejleszteni.

Az ispace 2025-ben szeretné bemutatni a Hyperbola-3 újgenerációs rakétát, mely a közepes teherbírású hordozók csoportjába fog tartozni. A jármű az egyre közkedveltebb metalox meghajtást (tehát cseppfolyósított metánt és oxigént felhasználó) alkalmazza a Focus-1 hajtómű esetében. Ez utóbbi egyébként a teljes emelkedési és visszatérési profilhoz elengedhetetlen módon újraindítható lesz, és az egymást követő gyújtás-sorozatot is elpróbálta a cég még a repülés előtt (bár erről nincs felvétel még). 
A cég közleményében kiemelte, hogy „a mai siker az egész kínai kereskedelmi űripar sikere az újrahasználható rakétakoncepciót képviselő hordozórakéták kifejlesztésében.” A magánszektor fejlődésével Kína lépést tud tartani az egyre fejlettebb és kiforrottabb technológiák alkalmazását jelentő versenyben, emellett pedig a megrendelők lehetőségeit növelve a hasznos terhek gazdaságosabb és költséghatékonyabb felbocsátását is lehetővé teszi.

A Hyperbola-3 a tervek szerint 13,4 tonnás hasznos teherkapacitással fog rendelkezni alacsony Föld körüli pályára egyszer használatos, újrahasználható módban pedig 8,5 tonnát lesz képes feljuttatni. Az első repülést 2025-ben tervezik végrehajtani, ezt követné 2026-ban az első visszatérési kísérlet. Ha sikerre viszi az ispace a járművet, 2030-ra az évi 25 indítást célozzák meg. De ez még nem minden!
A Hyperbola-3B ugyancsak a SpaceX nyomdokain haladva, a Falcon Heavy-hez hasonlóan három darab első fokozatból álló nehézrakéta lenne, mely legalább 15 tonnát lesz képes pályára állítani. 

Balról jobbra a Hyperbola-3, 3A és 3B verziók. A 3A speciális módon aszimmetrikus összetételben is repülne. A hasonlóság igencsak szembetűnő a Falcon rakétacsaláddal. Forrás: ispace

Nem csak az ispace halad saját újrahasználható rakétájának fejlesztésével: mellettük a konkurens Space Pioneer is feltűnt a látóhatáron, akik a Tienlung-3 hordozót 2024-ben tervezik először elindítani, de a Landspace Csucsüe-2 rakétája, mely metalox üzemű járműként először állt Föld körüli pályára a világon, szintén fejlesztés alatt áll még, hogy újrahasználható módozatban is képes legyen repülni a jövőben. 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye