Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9.

Kis túlzással most már tényleg elmondható, hogy naponta indít egy Falcon-9 rakétát a SpaceX valamelyik komplexumból: múlt péntek óta az ötödik hordozó hajtott végre repülést. A jelenleg 16 aktív tagból álló flotta ezt bőven lehetővé is teszi, és az is hozzájárul ehhez az elképesztő indítási ütemhez, hogy a drónhajós visszatérések mellett szárazföldre való leszállásokat is teljesítenek az első fokozatok.

A ma délutáni USSF-62/WSF-M1 jelzésű küldetés egy újabb Amerikai Űrhaderős megbízást jelentett a SpaceX-nek. A WSF-M1 rövidítés a Weather System Follow-on-Microwave 1-re utal, ami magyarul időjárási rendszerek mikrohullámokkal történő megfigyelését jelenti.  A Ball Aerospace által gyártott 1200 kg-os műhold ugyanis egy mikrohullámú képalkotó radiométert és egy energetikailag feltöltött részecskeérzékelőt használ majd az űrbéli- és légköri időjárási körülmények elemzésére. 

Magyar idő szerint 16:25-kor indult el rakományával a Vandenberg Űrhaderőbázisról a B1082 jelű Falcon-9, mely harmadik bevetését teljesítette két Starlink missziót követően. A végső cél egy napszinkron pálya elérése volt, melynek magasságát nem hozták nyilvánosságra, de általában 500 km-en keringenek az ilyen jellegű műholdak. Az első fokozat a könnyű tehernek és a viszonylag kis energiaigényű pályának köszönhetően szárazföldi visszatérést kísérelhetett meg, amit hibátlanul teljesített is az LZ-4 leszállási zónára. Ez volt zsinórban a 222. sikeres első fokozati leszállás!
A második fokozat is végrehajtotta a számára kijelölt feladatot, és a megfelelő helyen és időben engedte útjára az űreszközt T+54:53-kor. Ami még a küldetés érdekessége volt, hogy első alkalommal használtak újra áramvonalazó raktérborításokat nemzetbiztonsági szerződésen alapuló indításon. A két orrkúpdarab a USSF-52 (OTV-7) misszión debütált tavaly decemberben egy Falcon Heavy részeként.

A SpaceX ebben a hónapban már 6., összességében pedig idei 37. küldetését teljesítette, ami épp a negyede a 2024-re kitűzött 148 indításnak. 

Forrás: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye