Közeledik égi kísérőnkhöz az első ispace misszió

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Eddig remekül halad az első ispace küldetés, mely december 11-én indult útjára HAKUTO-R néven egy Falcon-9 hordozórakéta segítségével. A cég február 27-i közleményében kifejtette, hogy missziójuk továbbra is a tervek szerint alakul, és a leszállási kísérletükkel összefüggésben sem történtek változások. Az ispace vezetői továbbá elmondták, hogy az M1 (Mission-1) leszállóegységük jó állapotnak örvend, emellett hozzátették, hogy a Hold körüli pályára állás március második felére, az Atlas-kráterbe való landolás pedig valamikor április végére datálható.

„A leszállóegységünk eddig a vártnak megfelelően, kritikus problémák nélkül működik. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem voltak kihívások.” – mondta Takeshi Hakamada, az ispace alapítója és vezérigazgatója. Ryo Ujiie, a cég technológiai vezetője ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az küldetésirányítók több kisebb problémával is megbirkóztak az út során. Ide sorolható például az űreszköz vártnál magasabb hőmérséklete, ami még mindig az elfogadható tartományon belül van, valamint a vállalat által csak „váratlan kommunikációs instabilitásnak” nevezett eset is. Ujiie elmondása alapján azonban minden eddig észlelt rendellenességet sikerült megoldani, de további részletet nem közölt, már ami a mérföldkövek pontos dátumát illeti.

Forrás: ispace

Az M1 leszállóegységre szerelt kamera felvétele, mely körülbelül 4 perccel a szeparáció után készült. A rózsaszínes árnyalat a sarokban a többrétegű szigetelőanyag (MLI) visszaverődése. Forrás: ispace

Dark mode powered by Night Eye