Közeledik égi kísérőnkhöz az első ispace misszió

Kapcsolódó

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

Földünk az űrből: A megperzselt Rodosz

A Kopernikusz program Sentinel-1 műholdjának felvétele elénk tárja az...

A nap képe #1238 – Lítiumbányászat

Lítiumbányászati tevékenység Észak-Argentínában, melyet megörökítettek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről.

Földet ért a Bennu kisbolygóból származó minta

Frissítés 18:19: Miután a mentőcsapatok megfelelően előkészítették a kapszulát...

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

Eddig remekül halad az első ispace küldetés, mely december 11-én indult útjára HAKUTO-R néven egy Falcon-9 hordozórakéta segítségével. A cég február 27-i közleményében kifejtette, hogy missziójuk továbbra is a tervek szerint alakul, és a leszállási kísérletükkel összefüggésben sem történtek változások. Az ispace vezetői továbbá elmondták, hogy az M1 (Mission-1) leszállóegységük jó állapotnak örvend, emellett hozzátették, hogy a Hold körüli pályára állás március második felére, az Atlas-kráterbe való landolás pedig valamikor április végére datálható.

„A leszállóegységünk eddig a vártnak megfelelően, kritikus problémák nélkül működik. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem voltak kihívások.” – mondta Takeshi Hakamada, az ispace alapítója és vezérigazgatója. Ryo Ujiie, a cég technológiai vezetője ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az küldetésirányítók több kisebb problémával is megbirkóztak az út során. Ide sorolható például az űreszköz vártnál magasabb hőmérséklete, ami még mindig az elfogadható tartományon belül van, valamint a vállalat által csak „váratlan kommunikációs instabilitásnak” nevezett eset is. Ujiie elmondása alapján azonban minden eddig észlelt rendellenességet sikerült megoldani, de további részletet nem közölt, már ami a mérföldkövek pontos dátumát illeti.

Forrás: ispace

Az M1 leszállóegységre szerelt kamera felvétele, mely körülbelül 4 perccel a szeparáció után készült. A rózsaszínes árnyalat a sarokban a többrétegű szigetelőanyag (MLI) visszaverődése. Forrás: ispace

Dark mode powered by Night Eye