Közeledik égi kísérőnkhöz az első ispace misszió

Kapcsolódó

Egy mostani kutatás új magyarázatot adhat az Europa jégtakarójának eltérő mozgási sebességére

A kutatók egy új modell segítségével igyekeznek magyarázatot találni...

A nap képe #1051 – Josh Cassada szálláshelyén

Josh Cassada a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén található szálláshelyén. Cassada...

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...

A nap képe #1050 – Budapest a Sentinel-2 szemével

Az alábbi Sentinel-2 által készített hamis színes felvételen Budapest...

Eddig remekül halad az első ispace küldetés, mely december 11-én indult útjára HAKUTO-R néven egy Falcon-9 hordozórakéta segítségével. A cég február 27-i közleményében kifejtette, hogy missziójuk továbbra is a tervek szerint alakul, és a leszállási kísérletükkel összefüggésben sem történtek változások. Az ispace vezetői továbbá elmondták, hogy az M1 (Mission-1) leszállóegységük jó állapotnak örvend, emellett hozzátették, hogy a Hold körüli pályára állás március második felére, az Atlas-kráterbe való landolás pedig valamikor április végére datálható.

„A leszállóegységünk eddig a vártnak megfelelően, kritikus problémák nélkül működik. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem voltak kihívások.” – mondta Takeshi Hakamada, az ispace alapítója és vezérigazgatója. Ryo Ujiie, a cég technológiai vezetője ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az küldetésirányítók több kisebb problémával is megbirkóztak az út során. Ide sorolható például az űreszköz vártnál magasabb hőmérséklete, ami még mindig az elfogadható tartományon belül van, valamint a vállalat által csak „váratlan kommunikációs instabilitásnak” nevezett eset is. Ujiie elmondása alapján azonban minden eddig észlelt rendellenességet sikerült megoldani, de további részletet nem közölt, már ami a mérföldkövek pontos dátumát illeti.

Forrás: ispace

Az M1 leszállóegységre szerelt kamera felvétele, mely körülbelül 4 perccel a szeparáció után készült. A rózsaszínes árnyalat a sarokban a többrétegű szigetelőanyag (MLI) visszaverődése. Forrás: ispace

Dark mode powered by Night Eye