„Közeli elemzési” célból indított japán űrszemét-megfigyelő űreszközt a Rocket Lab

Kapcsolódó

Az MDA Space 2030-ig támogatja a Nemzetközi Űrállomás robotikai rendszerét

Az MDA Space egy körülbelül 182 millió dollár értékű...

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az „On Closer Inspection” elnevezésű küldetés keretében egy japán magáncég tett fontos előrelépést az ország űrszemét-kezelési programjában.

Ma délután került sor a Rocket Lab első japán megbízású küldetésére, mely az On Closer Inspection elnevezést kapta, mely egyúttal a cég és az Electron rakéta idei második missziója volt. A hasznos teher a JAXA 150 kg-os ADRAS-J műholdja volt, melyről az alábbiakban írunk bővebben, előtte azonban tekintsük át az Electron tevékenységét!

A kis teherbírású hordozó a Mahia-félszigeten fekvő Launch Complex-1B indítóállásról kezdte meg útját magyar idő szerint 15:52-kor. Miután a kilenc darab első fokozati Rutherford hajtómű beindult, a rakéta fürgén rugaszkodott el, és 55 másodperccel később máris túllépte a hangsebességet. T+2:24-kor álltak le a hajtóművek, három másodperccel később megtörtént a fokozat szétválása, majd újabb négy másodperc elteltével beindult a vákuumra optimalizált második fokozati hajtómű. Az indítás első fázisa T+9:04-ig tartott, ekkor állt le ~28500 km/órás sebesség elérése után a Rutherford rakétamotor, majd a végfokozat megfelelően levált a második fokozatról. A Curie segédhajtóművet ezúttal csak egyszer kellett beindítani, hogy a kijelölt pályát elérje a végfokozat a műholddal. Végül 1 óra 4 perc 30 másodperccel a start után levált a hasznos teher,  ezzel bebiztosítva az újabb hibátlan küldetést a Rocket Lab számára. A cég ezúttal nem kísérelte meg az első fokozat visszahozását, az a Csendes-óceánba zuhanva fejezte be mai tevékenységét. 

Az indítás pillanata. Forrás: Rocket Lab


Az ADRAS-J műhold

Az Astroscale Japan Inc. által gyártott műholdat egy kb. 564,6 km x 629,4 km magasságú, 98,2°-os hajlásszögű napszinkron pályára (SSO) állította az Electron. A 150 kg-os űreszköz az Active Debris Removal by AstroScale Japan (röviden ADRAS-J) nevet viseli, mely egy technológiai demonstráció, és a JAXA (Japán Űrügynökség) kereskedelmi űrszemét-eltávolítási (CRD2) projekt 1. fázisának részeként indult. Miután pályára áll, egy 2009-ben indított H-2A második rakétafokozattal fog „találkozni”: biztonságosan megközelíti a 11 méter hosszú, négy méter átmérőjű törzsrészt, és képeket készít róla, miközben adatokat gyűjt a fokozat állapotáról.

Illusztráció az ADRAS-J és a H-2A második fokozatának randevújáról. Forrás: Astroscale Japan Inc.

 

A küldetés logója. Forrás: Astroscale Japan Inc.
Dark mode powered by Night Eye