Kozmonauták nyári túlélőtréningen

Kapcsolódó

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

Két napos nyári túlélőtréninget kezdtek meg orosz űrhajósok Bajkonurban, akiknek 40 fok feletti meleget kell elviselniük a kazah sivatagban. A kozmonautákat ezzel arra az eshetőségre készítik fel, ha a Szojuz űrhajójukat kimentő csapatok nem érkeznének meg időben. A résztvevőknek (Konstantin Boriszov, Kirill Peskov, Oleg Platonov, Alekszandr Gorbunov, Alekszej Zubritsky, Alekszandr Grebenkin – mind újonc űrhajósok) limitált mennyiségű étel, és 6 liter víz áll rendelkezésükre – a Szojuzok visszatérő kapszulája mindig tartalmaz egy nyári és téli túléléshez szükséges felszerelést is.

A Roszkoszmosz ajánlása szerint az első nap nappal nem célszerű ételt fogyasztani, vagy csak éjszaka, amikor a meleg alábbhagy. Az űrhajósoknak kerülniük kell minden felesleges mozgást, még akár a beszélgetést is, hogy ezzel megakadályozzák a kiszáradást. A tréningen megtanulják hogyan lehet a Szojuz visszatérő kapszulájának ejtőernyőjéből sátrat csinálni, ami alatt nappal védve vannak a nap elől.

Az oktatók ilyenkor különböző váratlan feladatok elé is állítják az űrhajósokat: egy napszúrást kapott társukat kell ápolni, vagy hogyan kell egy rovarcsípést kezelni.

Az orosz űrhajósok a nyári mellett téli, illetve vízi túlélőtréningen is részt vesznek.

Dark mode powered by Night Eye