Kozmonauták nyári túlélőtréningen

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

Két napos nyári túlélőtréninget kezdtek meg orosz űrhajósok Bajkonurban, akiknek 40 fok feletti meleget kell elviselniük a kazah sivatagban. A kozmonautákat ezzel arra az eshetőségre készítik fel, ha a Szojuz űrhajójukat kimentő csapatok nem érkeznének meg időben. A résztvevőknek (Konstantin Boriszov, Kirill Peskov, Oleg Platonov, Alekszandr Gorbunov, Alekszej Zubritsky, Alekszandr Grebenkin – mind újonc űrhajósok) limitált mennyiségű étel, és 6 liter víz áll rendelkezésükre – a Szojuzok visszatérő kapszulája mindig tartalmaz egy nyári és téli túléléshez szükséges felszerelést is.

A Roszkoszmosz ajánlása szerint az első nap nappal nem célszerű ételt fogyasztani, vagy csak éjszaka, amikor a meleg alábbhagy. Az űrhajósoknak kerülniük kell minden felesleges mozgást, még akár a beszélgetést is, hogy ezzel megakadályozzák a kiszáradást. A tréningen megtanulják hogyan lehet a Szojuz visszatérő kapszulájának ejtőernyőjéből sátrat csinálni, ami alatt nappal védve vannak a nap elől.

Az oktatók ilyenkor különböző váratlan feladatok elé is állítják az űrhajósokat: egy napszúrást kapott társukat kell ápolni, vagy hogyan kell egy rovarcsípést kezelni.

Az orosz űrhajósok a nyári mellett téli, illetve vízi túlélőtréningen is részt vesznek.

Dark mode powered by Night Eye