Kozmosz-1408: egyre több problémát okoznak a megsemmisített műhold törmelékei

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

A tavaly novemberi orosz műhold-megsemmisítő tesztből (ASAT) származó űrszemét egyre nagyobb fejfájást okoz világszerte, ugyanis egyre gyakoribbak a „szoros találkozások” a még használatban lévő aktív műholdakkal. A szoros találkozás eseményét nem lehet pontosan definiálni, de általában olyan közeli elhaladásokkor beszélhetünk erről, amikor a két űreszköz kevesebb mint 5 kilométerrel halad el egymás mellett. Ekkor a műholdak méretétől függően szoktak ütközési kockázatot számítani, de a sebesség is egy fontos tényező – ha a két műhold egymással szemben halad és találkozik, akár 14 km/s-et (50 400 km/h) is elérheti az ütközés relatív sebessége.

A COMSPOC amerikai űrkörnyezetet vizsgáló vállalat november óta folyamatosan megfigyelés alatt tartja a Kozmosz-1408 maradványait, és egyre aggasztóbbak a jelentéseik: ahogy egyre jobban szétterült a hónapok során az űrszemét, egyre több műholdat fenyegetnek a szoros találkozások, amiknek a száma heti szinten már a tízezret (!) is átlépi. A nyugdíjazott szovjet műholdat egy orosz A-235 „Nudol” ballisztikus rakéta semmisítette meg, napokkal később 300, ma pedig már több mint 1500 törmelékdarabot azonosítottak. Áprilisra a szoros találkozások száma elérheti a 50 ezret a cég elemzései alapján – elég hátborzongató belegondolni, hogy elég egy ilyen esemény ahhoz, hogy a potenciálisan veszélyes találkozások számát tízezres nagyságrendben növeljük…

A novemberi ASAT-teszt szimulációja. Kép forrása: COMSPOC

A legnagyobb veszélynek jelenleg a poláris és napszinkron pályán lévő műholdak vannak kitéve – árulta el Dan Oltrogge, a COMSPOC egyik elemzője – ugyanis a Kozmosz-1408 is egy hasonló pályán keringett. Ezek a műholdak szolgáltatják a nap 24 órájában azokat az adatokat, amik segítségével a klímaváltozás hatásait mérik, természeti kataszrófákat figyelnek meg, vagy egyes országok mezőgazdsági termelését mérik fel. A legnagyobb veszély akkor következik be, ha a törmelék szemből halad el a műhold mellett, ugyanis ekkor a legnagyobb két objektum egymáshoz viszonyított sebessége. Az ilyen esetek általában pár napig tartanak, majd egy idő után elhagyják ezt a pályasíkot, viszont ez ciklikusan ismétlődik, és naponta akár 4000 szoros találkozást is eredményezhetnek. Áprilisban a Planet Labs által üzemeltett Flock kisműholdak pályáit fogja keresztezni a törmelékfelhő, és az előzetes felmérések szerint naponta akár 14 ezerszer kerülhetnek veszélyes közelségbe a Kozmosz-1408 darabjaival.

Természetesen nem csak a napszinkron pálya van veszélyben – a SpaceX Starlink műholdjait az elemzések szerint naponta 80-szor kell majd manőverezni, hogy elkerüljenek egy potenciális ütközést, ami csökkentheti a műholdak üzemelési idejét a fokozott üzemanyaghasználat következtében. A Nemzetközi Űrállomás személyzetének korábban is már fedezékbe kelett vonulnia a veszély miatt, valamint a Kínai Űrállomás is jelentős kockázatnak van kitéve, ami miatt Kína az ENSZ-nél is tett már panaszt. Oltrogge szerint a műholdfigyelő állomások is le lesznek emiatt terhelve, tovább nehezítve a megfigyeléseket.

Egy dolog biztos: bármilyen műhold-megsemmisítéssel csak rosszul jár az emberiség, és több ország is tiltakozott már az ilyenféle tesztek miatt, aminek sajnos az erődemonstráción kívül nincs sok értelme.

Az alábbi grafikonon láthatjuk, hogy márciusban, áprilisban és októberben lesz a legtöbb szoros találkozás – és ebben még nincsenek benne azoknak a műholdaknak az adatati, amiket idén fognak felbocsátani. Kép forrása: COMSPOC

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye