Array

Közzétették a kínai Csang’e-5 holdszonda mintavételi eredményeit

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

A múlt héten tették közzé a Kínai Geológiai Tudományos Akadémia tudósai a tavaly december 16-án visszatért Csang’e-5 holdszonda mintáinak eredményeit. Két darab 3-4 mm-es bazaltdarabot vizsgáltak, melyek alapján megállapították, hogy az eddig gyűjtött minták közül ezek a legfiatalabbak a maguk nagyjából 1,96 milliárd éves korukkal, mintegy 1 milliárd évvel később keletkezhettek, mint az Apollo- és a Luna-program által begyűjtött minták. Az Oceanus Procellarum nevű területen talált bazalt vulkanikus tevékenységre utal, és Kína kifejezetten erre a területre fókuszált a holdszonda vizsgálatainál, mert a korábbi sejtéseik alapján fiatalabb, de másfajta kőzeteket és leleteket rejt a terület. A tudósok ezen sejtése most beigazolódott, ám az eredmények újabb kérdéseket is felvetnek. Feltételezések szerint az Oceanus Procellarum medre alatt sokáig folyékony magma lehetett jelen, ami hőtermelő radioaktív elemek (urán, tórium) jelenlétét sejtette, azonban a tudósok a mostani bazalt mintában nem találtak a korábbi mintáktól eltérően magasabb radioaktivitást jelentő összetételt. De akkor mitől maradt folyékony a magma, ha nem volt jelen radioaktív elem a kőzetben?

A mostani minta korának elég pontos megbecslésével a tudósok immár könnyebben meg tudják tippelni majd a Naprendszer más kőzetbolygóin található kráterek korát is azok sűrűségének és anyagösszetételének méréseivel. Ezeket az eredményeket a holdszonda által gyűjtött teljes minta mindössze 1%-ából, mintegy 17,47 gramm anyagból sikerült megállapítani, így az összesen 13 jelentkező intézet, mely a teljes 1,7 kilogrammos minta egy részének vizsgálatát kérvényezte, még megannyi érdekes és új felfedezést tehet a Holdról és a korai Naprendszer állapotáról, és még pontosabb időrendi változásokat tudnak bizonyítani majd.

A Csang’e-5 kamerájának felvétele az Oceanus Procellarumról. Forrás: CNSA

Dark mode powered by Night Eye