Kriptovaluta-kereskedelem műholdakkal

Kapcsolódó

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A Bitcoin, Ethereum, és az ehhez hasonló kriptovaluták egyre népszerűbbek manapság, és tagadhatatlanul nagyon gyorsan teret tudtak nyerni rengeteg ember pénzügyi életében. A kriptovaluta-rajongók abban bíznak, hogy egy nap ezek a digitális fizetőeszközök teljes mértékben át tudják venni a hagyományos valuták és banki rendszerek helyét a mindennapjainkban. Ennek ellenére egy dolog közös a két világban: az internet sebessége és sávszélessége limitálja a tranzakciók sebességét, mennyiségét és biztonságosságát. Ezekre a problémákra próbálnak most a világ több pontján megoldást találni, és a kulcs pedig épp a legvégső határ, azaz a világűr lehet.

„Ha úgy gondoljuk, hogy van piac arra, hogy a világ fejlődő és alulellátott régióiba eljuttassuk a nagy sávszélességű műholdas internetet (Starlink, OneWeb), akkor nehéz vitatni, hogy miért ne lenne piac arra, hogy a kriptovalutákban rejlő pénzügyi lehetőségeket is eljuttassuk a fejlődő régiókba” – mondta Peter Platzer, a Spire Global műholdas vállalat társalapítója és vezérigazgatója.

Miközben a kriptovaluták egyre több követőre találnak a Földön, számos vállalat és felsőoktatási intézmény végez különféle teszteket annak kiderítésére, hogyan lehet kriptovaluta-tranzakciókat végrehajtani az űrben, és adatokat továbbítani műholdakon keresztül. Az egyik első kereskedelmi példa a technológiára a kanadai Blockstream Satellite nevű cég megoldása, akik éjjel-nappal sugározzák a Bitcoin kriptovaluta tranzakcióinak adatait a Föld különböző pontjai felett. A tetőtéri műholdas termináljuk segítségével az ügyfeleik folyamatosan nyomon követhetik az általuk elvégzett Bitcoin-tranzakciókat, és rövid üzeneteket is küldhetnek.

Az földi infrastruktúrán kiépített internettel ellentétben, amely a világ egyes részein elképesztően drága vagy megbízhatatlan, máshol pedig elérhetetlen, a Blockstream Satellite lehetőséget kínál arra, hogy a Földön „szinte teljes lefedettséget” biztosítson, legalábbis ezt állította Chris Cook, a cég informatikai részlegének igazgatója. A kanadai cég az Intelsat Galaxy-18, az Eutelsat-113 West-A, a Telstar-11N és a Telstar-18V geostacionárius távközlési műholdakon keresztül sugározza a tranzakciók adatait.

A BlockStream Satellite hálózat lefedettsége. A színárnyalatok a külünböző műholdak lefedettségét jelzik: türkizkék – Intelsat Galaxy-18, világoskék – Eutelsat-113 West-A, világosabb és sötétebb lila – Telstar-11N, magenta – Telstar-18V. Az interaktív térképet ezen az oldalon tudjátok megtekinteni.

A BlockStream Satellite hálózat műholdas vevőegységének antenna eleme. Kép forrása: BlockStream

A BlockStreamhez hasonlóan a szingapúri székhelyű SpaceChain is úgy látja, hogy a földi internet a kriptovaluta-hálózatok gyenge láncszeme. A SpaceChain a Spire Globallal együttműködve egy orbitális teszprogramot hajt végre, aminek kezdetén a szingapúri cég szoftverét a Spire meglévő Lemur konstellációjának egyik műholdján tesztelték. A jövőben Spire azt tervezi, hogy a SpaceChain fedélzeti rendszerét és kommunikációs szofverét egy új, a Spire saját gyártású „Sabertooth” szuperszámítógéppel felszerelt műholdján indítja majd el.

A SpaceChain öt blockchain-csomópontot indított a tranzakciók adatainak tárolására és ellenőrzésére. Augusztusban a SpaceChain Ethereum kriptovaluta-csomópontját már a Nemzetközi Űrállomásra is (!) feltelepítették, ahol a vállalat több tesztet is el fog végezni annak biztosítására, hogy a csomópont képes legyen biztonságos módon tranzakciókat lebonyolítani.

Annak érdekében, hogy az ügyfelek kapcsolatba léphessenek az űrbeli csomópontokkal, a SpaceChain emellett egy kézi műholdas telefont is fejleszt jelen pillanatban, bár egyelőre nem tudni hogy ez milyen formában fog megvalósulni, ha egyáltalán sikerül kivitelezni. A cég vezérigazgatója szerint a SpaceChain-ügyfelek bárhol képesek lesznek kriptovalutát küldeni és fogadni, ahol elég erős műholdas lefedettség áll rendelkezésre.

Forrás: SpaceNews/Debra Werner

Dark mode powered by Night Eye