„Küldetésmágnes” Falcon-9: a SpaceX indíthatja az európai Sentinel-1C műholdat

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Egy január 11-i sajtótájékoztató során esett szó arról, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) és az Európai Bizottság áthelyezné a Kopernikusz program Sentinel-1C műholdjának indítását a Vega-C-ről egy Falcon-9 hordozóra. Simonetta Cheli, az ESA Föld-megfigyelési programokért felelős igazgatója hozzátette, hogy az ezzel kapcsolatos döntés már a közeljövőben megszülethet, mellyel szeretnék elkerülni a további késedelmeket. „A Bizottság minden tényezőt értékel, és az elkövetkező napokban és hetekben meghozzuk a végső döntést, figyelembe véve a Falcon-9 tartalék opcióját.” – tette hozzá.

Az említett szatellit a Sentinel-1B két évvel ezelőtti meghibásodása miatt keletkezett űrt hivatott betölteni. Az űreszköz Vega-C hordozóval történő indítását még tavaly előtt jelentette be az ESA, ám a rakéta 2022 decemberi sikertelen indítása miatt ez a terv meghiúsult. Természetesen ezen kívül egyéb tényezők is hozzájárultak ahhoz, hogy Európa lépéseket tegyen az amerikai SpaceX felé; ide sorolhatjuk még az Ariane-5 nyugdíjazását, az Ariane-6 késedelmeit, de a Szojuz hordozók „elvesztése” sem segítette az indítások kivitelezését.

A Sentinel-1C és a csapat. Forrás: Thales Alenia Space
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye