Különös módszerrel tisztítják az InSight napelemeit

Kapcsolódó

CNSA | Sencsou-16 küldetésprofil

A Sencsou-program tizenegyedik személyzettel ellátott küldetésére kerülhet sor a...

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

Nemrégiben írtunk arról, hogy bizonytalanná vált az InSight sorsa a napelemekre lerakódott por következtében lecsökkent energiatermelés miatt. A probléma az volt, hogy az Elysium-síkságon régóta nem volt olyan erős szél, amely le tudta volna takarítani a napelemekre rakódott port, emiatt kérdésessé vált az eszköz működésének jövője is a szükséges energia hiányában.

A NASA ezért május 22-én egy innovatív és különös módszert próbált ki annak érdekében, hogy meghosszabbítsák a szonda tudományos munkáját és élettartamát, amely úgy tűnik, bevált, ugyanis 30 watt-óra/sol teljesítménnyel növekedett a napelem energiatermelő képessége.

A napelemtábla tisztításának pillanata. Forrás: NASA/JPL

A módszer elve az, hogy mivel a szél önmagában nem elég erős a napelem letisztítására, magát a probléma forrását, a port hívták segítségül. Az InSight robotkarjával némi marsi talajt kanalaztak fel, és a legszelesebb időszakban (marsi idő szerint dél tájékán) közvetlenül a napelemtábla mellett lepergették. Az északnyugati irányból fújó szél a lehulló port magával ragadta, és a szálló, nagyobb méretű szemcsék segítségével látható módon sikerült valamelyest „lesöpörni” a napelemet.

Korábban több módszert is kipróbáltak, hogy megszabaduljanak a portól, például napelemeket mozgató motorokat is segítségül hívták, amelyekkel a leszálláskor nyitották ki a paneleket, ám eddig nem jártak sikerrel.

A mostani próbálkozás a szél és a por kombinációjával viszont működőképesnek tűnik, olyannyira, hogy a csapat június 5-én ismét megpróbálkozik a napelemek további tisztításával.

Habár ez a módszer sem garantálja azt, hogy az InSight hozzá fog jutni a szükséges energiamennyiségéhez és túléli a közelgő telet, azonban az már biztos, hogy a legutóbbi takarításnak köszönhetően a tudományos műszerek hibernálást elhalasztották, ezzel további értékes tudományos adatokat gyűjtve a Marsról, valamint annak az esélye is megnövekedett, hogy a tél elmúltával folytathatja majd küldetését.

Dark mode powered by Night Eye