Különös módszerrel tisztítják az InSight napelemeit

Kapcsolódó

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A nap képe #1479 – Euclid űrtávcső felvételek

Az Euclid űrtávcső első, tudományos eredményeket szolgáltató felvételei. Az...

Nemrégiben írtunk arról, hogy bizonytalanná vált az InSight sorsa a napelemekre lerakódott por következtében lecsökkent energiatermelés miatt. A probléma az volt, hogy az Elysium-síkságon régóta nem volt olyan erős szél, amely le tudta volna takarítani a napelemekre rakódott port, emiatt kérdésessé vált az eszköz működésének jövője is a szükséges energia hiányában.

A NASA ezért május 22-én egy innovatív és különös módszert próbált ki annak érdekében, hogy meghosszabbítsák a szonda tudományos munkáját és élettartamát, amely úgy tűnik, bevált, ugyanis 30 watt-óra/sol teljesítménnyel növekedett a napelem energiatermelő képessége.

A napelemtábla tisztításának pillanata. Forrás: NASA/JPL

A módszer elve az, hogy mivel a szél önmagában nem elég erős a napelem letisztítására, magát a probléma forrását, a port hívták segítségül. Az InSight robotkarjával némi marsi talajt kanalaztak fel, és a legszelesebb időszakban (marsi idő szerint dél tájékán) közvetlenül a napelemtábla mellett lepergették. Az északnyugati irányból fújó szél a lehulló port magával ragadta, és a szálló, nagyobb méretű szemcsék segítségével látható módon sikerült valamelyest „lesöpörni” a napelemet.

Korábban több módszert is kipróbáltak, hogy megszabaduljanak a portól, például napelemeket mozgató motorokat is segítségül hívták, amelyekkel a leszálláskor nyitották ki a paneleket, ám eddig nem jártak sikerrel.

A mostani próbálkozás a szél és a por kombinációjával viszont működőképesnek tűnik, olyannyira, hogy a csapat június 5-én ismét megpróbálkozik a napelemek további tisztításával.

Habár ez a módszer sem garantálja azt, hogy az InSight hozzá fog jutni a szükséges energiamennyiségéhez és túléli a közelgő telet, azonban az már biztos, hogy a legutóbbi takarításnak köszönhetően a tudományos műszerek hibernálást elhalasztották, ezzel további értékes tudományos adatokat gyűjtve a Marsról, valamint annak az esélye is megnövekedett, hogy a tél elmúltával folytathatja majd küldetését.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye