Leállási időszak Bajkonurban

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A szamarai Progressz rakéta- és űrközpont (Progress Rocket Space Center; a Roszkoszmosz joghatósága alá tartozó orosz részvénytársaság, amely a Roszkoszmosz űrtudományaiért és az állam űrtudományáért felelős), egy hónapra leállási időszakot vezet be a bajkonuri fióktelep alkalmazottai számára az indítások hiánya miatt – közölte az RKK sajtószolgálata.

„A TsSKB Progressz utasítására a vállalat a bajkonuri fióktelepének alkalmazottai számára leállási időszakot vezetnek be 2022. június 14-től július 17-ig” – áll a jelentésben. „A leállás bevezetésére vonatkozó döntés a Bajkonuri kozmodrom 2022. június-júliusi indítási műveleteinek hiánya miatt született”.

A sajtószolgálat azt is megjegyzi, hogy a leállás alatt az ott dolgozók az átlagbérük kétharmadát fogják megkapni.

Viszont a kozmodrómban nagyszabású karbantartást terveznek. Jelenleg a Vosztok indítókomplexum rendszereinek, egységeinek, épületeinek és szerkezeteinek műszaki állapotát vizsgálják, majd meghatározzák a helyreállítási munkák listáját és terjedelmét. A munka több mint 1 hónapig fog tartani. A szakemberek ez idő alatt a gázvezeték betonburkolatának felújítását, a földi kábelhálózatok hőszigetelésének cseréjét, az indítórendszer fémszerkezeteinek festését, valamint az egységek, rendszerek, berendezések egyéb ütemezett karbantartását végzik.

A Szojuz hordozórakéta következő felbocsátását a Bajkonur Kozmodrómból 2022. augusztus 9-én tervezik, majd szeptemberben is lesz egy indítás, ez várhatóan az Expedíció-68 új legénységének indítása lesz.

A legutóbbi rakétaindítás június 3-án történt, a rakomány a Progressz MSz-20 utánpótlás-szállító teherűrhajó volt amellyel 2500 kg ellátmányt juttattak az Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Az indítást mi is élőben közvetítettük a Youtube-csatornánkon:

A június 3-ai Szoyuz indítás a Nemzetközi Űrállomásról nézve. Forrás: Szergej Korszakov

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye