Leállási időszak Bajkonurban

Kapcsolódó

A SpaceX újabb tudományos kísérleteket szállít az ISS-re

Június 3-án esedékes a következő, 28. CRS misszió, mely...

Tovább csúszik a Starliner emberes tesztrepülése

Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk arról a tényről,...

Életre kelt a Dream Chaser, közelebb került első repüléséhez

A Sierra Space Dream Chaser űrrepülőgépe egy lépéssel közelebb...

A nap képe #1123 – Unity-25 tesztrepülés

A Virgin Galactic utolsó tesztrepülésén (Unity-25) készült felvétel, melyen...

SpaceX | CRS-28 küldetésprofil

Ismét egy Cargo Dragon fog feljuttatni utánpótlást, ellátmányt és...

A szamarai Progressz rakéta- és űrközpont (Progress Rocket Space Center; a Roszkoszmosz joghatósága alá tartozó orosz részvénytársaság, amely a Roszkoszmosz űrtudományaiért és az állam űrtudományáért felelős), egy hónapra leállási időszakot vezet be a bajkonuri fióktelep alkalmazottai számára az indítások hiánya miatt – közölte az RKK sajtószolgálata.

„A TsSKB Progressz utasítására a vállalat a bajkonuri fióktelepének alkalmazottai számára leállási időszakot vezetnek be 2022. június 14-től július 17-ig” – áll a jelentésben. „A leállás bevezetésére vonatkozó döntés a Bajkonuri kozmodrom 2022. június-júliusi indítási műveleteinek hiánya miatt született”.

A sajtószolgálat azt is megjegyzi, hogy a leállás alatt az ott dolgozók az átlagbérük kétharmadát fogják megkapni.

Viszont a kozmodrómban nagyszabású karbantartást terveznek. Jelenleg a Vosztok indítókomplexum rendszereinek, egységeinek, épületeinek és szerkezeteinek műszaki állapotát vizsgálják, majd meghatározzák a helyreállítási munkák listáját és terjedelmét. A munka több mint 1 hónapig fog tartani. A szakemberek ez idő alatt a gázvezeték betonburkolatának felújítását, a földi kábelhálózatok hőszigetelésének cseréjét, az indítórendszer fémszerkezeteinek festését, valamint az egységek, rendszerek, berendezések egyéb ütemezett karbantartását végzik.

A Szojuz hordozórakéta következő felbocsátását a Bajkonur Kozmodrómból 2022. augusztus 9-én tervezik, majd szeptemberben is lesz egy indítás, ez várhatóan az Expedíció-68 új legénységének indítása lesz.

A legutóbbi rakétaindítás június 3-án történt, a rakomány a Progressz MSz-20 utánpótlás-szállító teherűrhajó volt amellyel 2500 kg ellátmányt juttattak az Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Az indítást mi is élőben közvetítettük a Youtube-csatornánkon:

A június 3-ai Szoyuz indítás a Nemzetközi Űrállomásról nézve. Forrás: Szergej Korszakov

Dark mode powered by Night Eye