Leállási időszak Bajkonurban

Kapcsolódó

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

A szamarai Progressz rakéta- és űrközpont (Progress Rocket Space Center; a Roszkoszmosz joghatósága alá tartozó orosz részvénytársaság, amely a Roszkoszmosz űrtudományaiért és az állam űrtudományáért felelős), egy hónapra leállási időszakot vezet be a bajkonuri fióktelep alkalmazottai számára az indítások hiánya miatt – közölte az RKK sajtószolgálata.

„A TsSKB Progressz utasítására a vállalat a bajkonuri fióktelepének alkalmazottai számára leállási időszakot vezetnek be 2022. június 14-től július 17-ig” – áll a jelentésben. „A leállás bevezetésére vonatkozó döntés a Bajkonuri kozmodrom 2022. június-júliusi indítási műveleteinek hiánya miatt született”.

A sajtószolgálat azt is megjegyzi, hogy a leállás alatt az ott dolgozók az átlagbérük kétharmadát fogják megkapni.

Viszont a kozmodrómban nagyszabású karbantartást terveznek. Jelenleg a Vosztok indítókomplexum rendszereinek, egységeinek, épületeinek és szerkezeteinek műszaki állapotát vizsgálják, majd meghatározzák a helyreállítási munkák listáját és terjedelmét. A munka több mint 1 hónapig fog tartani. A szakemberek ez idő alatt a gázvezeték betonburkolatának felújítását, a földi kábelhálózatok hőszigetelésének cseréjét, az indítórendszer fémszerkezeteinek festését, valamint az egységek, rendszerek, berendezések egyéb ütemezett karbantartását végzik.

A Szojuz hordozórakéta következő felbocsátását a Bajkonur Kozmodrómból 2022. augusztus 9-én tervezik, majd szeptemberben is lesz egy indítás, ez várhatóan az Expedíció-68 új legénységének indítása lesz.

A legutóbbi rakétaindítás június 3-án történt, a rakomány a Progressz MSz-20 utánpótlás-szállító teherűrhajó volt amellyel 2500 kg ellátmányt juttattak az Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Az indítást mi is élőben közvetítettük a Youtube-csatornánkon:

A június 3-ai Szoyuz indítás a Nemzetközi Űrállomásról nézve. Forrás: Szergej Korszakov

Dark mode powered by Night Eye