Array

Legkorábban 2022 februárjában indulhat az Artemis-I

Kapcsolódó

Új Progressz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

A Progressz MSz-25 a szokásos ellátmány mellett japán fürjtojásokat...

Először tesztelte a Firefly az új Antares rakétához fejlesztett hajtóművet

Egyelőre egy rövidebb próbára került sor a Miranda nevű...

A nap képe #1303 – Vicces zoknik az ISS-en

Loral O'Hara, a Nemzetközi Űrállomás egyik lakója Hálaadás alkalmából...

2024 közepére tűzték ki az Ariane-6 bemutatkozásának időpontját

Az európai űripari vezetők ma tartottak telekonferenciát a múlt...

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági...

Pénteken egy telekonferenciát tartottak a NASA vezetőivel, amin az Artemis-program első küldetése, az Artemis-I volt a téma. Ahogy mi is írtuk pár napja, az Orion űrhajó felszerelésével befejeződött a hordozórakéta összeszerelése, és a NASA illetékesei szerint a misszió legkorábban 2022 februárjában indulhat a Kennedy Űrközpont 39B startállásáról. A jelenleg a VAB (Vehicle Assembly Building) épületben lévő SLS rakétára és Orion űrhajóra most a végső tesztek várnak, és a tervek szerint januárban gördítik ki az indítóállásra, ahol egy teljes főpróbát („wet dress rehearsal”) hajtanak végre. A teszt során teljesen feltöltik a hordozót folyékony hidrogénnel és folyékony oxigénnel, és a hajtóműgyújtás kivételével egy teljes visszaszámlást is elpróbálnak. A teszt után a rakétát visszaszállítják a VAB-be, ahol elvégzik a végső felkészítést.

Az Orion űrhajó már a rakétára szerelve

A jelenlegi tervek szerint az első indítási ablak február 12-től 27-ig tart, itt az első lehetőség magyar idő szerint február 12-én 23:56. Ha esetleg februárban nem tudna elstartolni az Artemis-I, akkor március 12-27 és április 8-23 közötti időszakokban kerülhet sor az indításra. Az indítási ablakokat a Föld és Hold helyzete szabja meg, illetve az, hogy az Orion űrhajó visszatérésére mindenképpen nappal kerüljön sor. Amennyiben a rakéta a fenti indítási ablakok első felében tud elindulni, úgy kb. 4 hetes, amennyiben pedig a második felében startol el, úgy kb. 6 hetes misszió vár az Orion űrhajóra. Az űreszköz egy rendkívül elnyújtott elliptikus pályán fog keringeni a Hold körül, az ún. “near-rectilinear halo orbit” (NRHO, majdnem egyenes vonalú körpálya) egy hétnapos keringési pályán, amit majd a leendő Lunar Gateway űrállomás is használni fog.

Az Artemis-I indítási dátuma nagyban meghatározza a következő, már űrhajósokkal induló Artemis-II küldetést startját is, ugyanis az Artemis-II Orion űrhajójában újrahasználják az első küldetés navigációs rendszereit. Ezek ellenőrzéséhez és átszereléséhez kb. 20-21 hónap szükséges, így az Artemis-II-re 2023 legkorábban legvégén kerülhet sor.

Az Artemis-I már teljesen összeszerelve a NASA VAB épületében

Az Artemis-I küldetés menetrendje

Dark mode powered by Night Eye