Array

Legkorábban 2022 februárjában indulhat az Artemis-I

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Pénteken egy telekonferenciát tartottak a NASA vezetőivel, amin az Artemis-program első küldetése, az Artemis-I volt a téma. Ahogy mi is írtuk pár napja, az Orion űrhajó felszerelésével befejeződött a hordozórakéta összeszerelése, és a NASA illetékesei szerint a misszió legkorábban 2022 februárjában indulhat a Kennedy Űrközpont 39B startállásáról. A jelenleg a VAB (Vehicle Assembly Building) épületben lévő SLS rakétára és Orion űrhajóra most a végső tesztek várnak, és a tervek szerint januárban gördítik ki az indítóállásra, ahol egy teljes főpróbát („wet dress rehearsal”) hajtanak végre. A teszt során teljesen feltöltik a hordozót folyékony hidrogénnel és folyékony oxigénnel, és a hajtóműgyújtás kivételével egy teljes visszaszámlást is elpróbálnak. A teszt után a rakétát visszaszállítják a VAB-be, ahol elvégzik a végső felkészítést.

Az Orion űrhajó már a rakétára szerelve

A jelenlegi tervek szerint az első indítási ablak február 12-től 27-ig tart, itt az első lehetőség magyar idő szerint február 12-én 23:56. Ha esetleg februárban nem tudna elstartolni az Artemis-I, akkor március 12-27 és április 8-23 közötti időszakokban kerülhet sor az indításra. Az indítási ablakokat a Föld és Hold helyzete szabja meg, illetve az, hogy az Orion űrhajó visszatérésére mindenképpen nappal kerüljön sor. Amennyiben a rakéta a fenti indítási ablakok első felében tud elindulni, úgy kb. 4 hetes, amennyiben pedig a második felében startol el, úgy kb. 6 hetes misszió vár az Orion űrhajóra. Az űreszköz egy rendkívül elnyújtott elliptikus pályán fog keringeni a Hold körül, az ún. “near-rectilinear halo orbit” (NRHO, majdnem egyenes vonalú körpálya) egy hétnapos keringési pályán, amit majd a leendő Lunar Gateway űrállomás is használni fog.

Az Artemis-I indítási dátuma nagyban meghatározza a következő, már űrhajósokkal induló Artemis-II küldetést startját is, ugyanis az Artemis-II Orion űrhajójában újrahasználják az első küldetés navigációs rendszereit. Ezek ellenőrzéséhez és átszereléséhez kb. 20-21 hónap szükséges, így az Artemis-II-re 2023 legkorábban legvégén kerülhet sor.

Az Artemis-I már teljesen összeszerelve a NASA VAB épületében

Az Artemis-I küldetés menetrendje

Dark mode powered by Night Eye