Legkorábban áprilisban indulhat a Polaris Dawn küldetés

Kapcsolódó

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

Ez lesz az első alkalom, hogy egy kereskedelmi űrhajó személyzete hajt majd végre űrsétát.

Jared Isaacman, a Polaris Program megalkotója, finanszírozója és egyben parancsnoka egy december 9-i bejegyzésében az X-en megerősítette, hogy legkorábban 2024 áprilisában kerülhet sor a Polaris Dawn küldetésre, mely a három misszióból álló program első részét képezi. Ez közel egy éves csúszást jelent az eredeti tervekhez képest, azonban Isaacman és a SpaceX ezúttal jóval komolyabb terveket szövöget, mint a 2021 szeptemberi Inspiration4 küldetésen, amivel az üzletember és a cég együttműködése indult. 

„Jelenleg április a kitűzött cél, emellett pedig a tréningek tempóját is szeretnénk felgyorsítani” – írta szombaton Isaacman. Aznap épp az új fejlesztésű szkafander (űrsétára alkalmas ruházat) tesztjén vett rész Hawthorne-ban, a SpaceX főhadiszállásán, ami a küldetés egy legfontosabb alkotóeleme lesz. Ezúttal ugyanis a Crew Dragon és az egész kereskedelmi űrrepülés történetében először kerül sor arra, hogy a személyzet űrsétát hajt végre, kilépve a kabinból az űr vákuumába. Ehhez természetesen magát az űrhajót is át kell alakítani, megfelelő nyomáskiegyenlítő berendezést kell beépíteni, mivel légzsilip híján pedig az egész kabinban megfelelően kell majd szabályozni a nyomást. Erre eddig a Nemzetközi Űrállomásra való repülések során nem volt szükség.  

A küldetés más miatt is kihívás elé állítja a SpaceX mérnökeit: az űrsétát kb. 1400 km-es magasságban tervezi végrehajtani a személyzet, mely minden korábbi alacsony Föld körüli pályán végrehajtott járművön kívüli tevékenységnél (EVA) magasabb lesz: az ISS nagyjából 400-410 km-es magasságban kering, míg a Hubble űrtávcső szervizküldetéseinél kb. 525 km-es pályán zajlottak a javítási és karbantartási munkák. A mostani, jóval magasabb keringési pálya azt is jelenti, hogy az űrhajósok nagyobb sugárzásnak lesznek kitéve, ezt pedig a  szkafandereknél is figyelembe kell venni.

A Polaris Dawn személyzete: Anna Menon, Scott Potet, Jared Isaacman és Sarah Gillis. Fotó: Polaris Program
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye