Legkorábban csak jövő szombaton indulhat a Starliner a tegnapi halasztást követően

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Ezúttal nem az űrhajóban, hanem a hordozórakétában lépett fel műszaki hiba, aminek kijavítása hosszabb időt vesz igénybe.

Tegnap hajnalra volt kitűzve a Boeing CST-100 Starliner űrhajó személyzetes tesztrepülésének (Crewed Flight Test, CFT) indulása, ám egy újabb műszaki hiba meghiúsította azt. Ezúttal nem a Starlinerrel, hanem az Atlas-V rakétával, annak is a második fokozatával adódtak gondok, bár ez a Boeingot és a többi szereplőt nem nagyon vigasztalja valószínűleg. A Centaur fokozatban ugyanis egy oxigén leengedő szelep beragadt, emiatt le kellett állítani a visszaszámlálást.

Az első fejlemények alapján most szombatra tűzték ki az újabb indítási kísérletet, de múlt éjjel kiderült, a javításhoz több időre van szüksége a ULA-nek, sőt, a rakétát vissza is kell gördíteni a szerelőhangárba. A részletes átvizsgálás ugyanis megállapította, hogy a hibás szelepet ki kell cserélni, ezt viszont nem tudják az indítóálláson elvégezni a szerelők. További szivárgási vizsgálatokat is végre fognak hajtani, hogy a lehető legjobban leredukálják további műszaki hiba lehetőségét.

Emiatt legkorábban május 18-án szombaton kerülhet sor a második nekifutásra, az űrhajósoknak így másfél hetet kell várniuk, hogy elindulhassanak a Nemzetközi Űrállomásra, addig pedig kötelező karantén alatt kell maradniuk.

Az Atlas-V és a Starliner az SLC-41 indítóálláson. Fotó: NASA/Joel Kowsky
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye