Legkorábban november közepén indulhat a Nova-C holdi leszállóegység

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

1972 óta először szállhat le a Holdra amerikai űreszköz.

Az amerikai magáncégek mostanság hozzák nyilvánosságra második negyedéves pénzügyi kimutatásaikat, így tett tegnap az Intuitive Machines (IM) is. Természetesen minket most nem a bevételi és kiadási oldal érdekel, hanem amit a riport mellett ismertettek: elkészültek első kereskedelmi holdi leszállóegységükkel, a Nova-C-vel, és már az indítási ablakról is megállapodtak a SpaceX-szel. Eszerint november 15-20 között lesz lehetőség rá, hogy a Nova-C megkezdje útját a Holdhoz, majd az Apollo-17 küldetés óta, 51 év után az első amerikai leszállóegységként szálljon le a felszínre.

Az IM szeptember közepéig szállítja Cape Canaveral-be a a Nova-C-t, ahol a végső felkészítési műveleteket, és a Falcon-9 szállítóadapterére való felszerelést végzik majd el. Az indítási dátum még változhat, főleg időjárás függvényében, de prioritást élveznek más NASA vagy Védelmi Minisztérium általi küldetések is, így ha a fent jelzett öt napban nem indulhat a misszió, akkor decemberben nyílik újabb indítási ablak. A helyzetet még érdekesebbé teszi, hogy az Astrobotics Peregrine nevű leszállóegységének startját is jelenleg az év utolsó negyedévére tűzték ki, de ennél a küldetésnél még a Vulcan rakéta debütáló indítási dátumának sorsa is kérdéses.

Az IM-1 elnevezésű küldetés keretében induló Nova-C célja több kisebb kereskedelmi hasznos teher eljuttatása a Holdra. A cég 2018-ban nyerte el a NASA megbízását a Commercial Lunar Payload Services (CLPS) programban, és összesen három leszállóegység indítására kaptak támogatást. Ezek közül az első indulhat most el, ezt követően a jelenlegi tervek szerint 2024 elején kerül sor a második felbocsátásra, a harmadik indításról egyelőre nincs pontosabb időpont.
A Nova-C által a Hold felszínére juttatott eszközök közül 5 a NASA megbízásából indul, melyek főleg demonstrációs szerepet töltenek be, főleg a helyben történő nyersanyag-felhasználási (In situ resource utilization – ISRU) technológia tesztelésére.

A Nova-C leszállóegység illusztrációja. Forrás: Intuitive Machines
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye