Legkorábban szeptemberben debütálhat a New Glenn

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A Blue Origin új nehézrakétája rögtön a Marshoz indíthat két kis méretű űrszondát.

Tavaly februárban számoltunk be róla, hogy a Blue Origin (BO) akkor még testet sem öltő New Glenn újgenerációs nehézrakétája megkapta első megbízását. Az ESCAPADE küldetés keretében két darab 120 kg-os űrszonda indul a Marshoz, hogy akörül pályára állva végezzenek méréseket a Vörös Bolygó magnetoszférájáról és a napszél hatásairól. 

A  Űrkutatási Bizottság (Committee on Space Research, COSPAR) április 24-én tartott bolygóvédelmi bizottsági ülésén Nick Benardini, a NASA bolygóvédelmi tisztségviselője elmondta, hogy az űrhivatal szeptember 29-ét jelölte ki legkorábbi dátumnak az ESCAPADE indulására. Ez az első pontosabb időpont, amit említenek a New Glenn bemutatkozó repülésével kapcsolatban. A NASA tanácsadó bizottságának tavaly novemberi ülésén az űrhivatal egyik tisztviselője úgy nyilatkozott, hogy az első indításra körülbelül egy év múlva kerül sor, és más prezentációkban is 2024 augusztus-november közötti indítási időszakot említettek.

Az ESCAPADE űrszondák illusztrációja. Forrás: NASA

Maga a BO egyelőre nem jelentett be hivatalosan még semmilyen dátumot a New Glenn debütálására, ami az eredeti tervek szerint több éves csúszás után valósulhat meg. Sokáig semmit nem lehetett látni, hallani az új rakétáról, de idén februárban végre kigördült az első földi tesztekhez épített útkereső tesztalany, amivel az LC-36 komplexumban hajtottak végre tankolási és egyéb megfelelőségi teszteket. Bár a cég elmondása szerint „valós hardverek” szerepeltek az indítóálláson, az szinte biztos, hogy a BE-4 hajtóművek és több más komponens még nem repülésre szánt verziók voltak. 

Ahhoz, hogy a szeptember végi indítás kivitelezhető legyen, a következő hónapokban már a hajtóműteszteknek kéne következnie, hogy aztán a ténylegesen bemutatkozó rakétát összeállítsák és felkészítsék. Önmagában már az is meglepő, hogy rögtön az első indításon már hasznos terhet fog szállítani a New Glenn, az pedig még inkább tetézi a meglepetést, hogy rögtön egy Marshoz induló küldetésen szerepelhet a rakéta.

A New Glenn első prototípusa idén februárban az indítóálláson. Fotó: Blue Origin


A New Glenn első kigördítéséről és földi tesztjéről a Mit szólsz hozzá műsorformátumunk negyedik adásában beszélgettünk, amit itt tudtok visszanézni:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye