Lengyel űrhajóst juttat az űrbe az Axiom Space

Kapcsolódó

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

Az Axiom Space és az Európai Űrügynökség (ESA) megállapodást írt alá Lengyelországgal, melynek keretén belül egy ESA űrhajós utazna a Nemzetközi Űrállomásra. A lengyel asztronauta kilétét egyelőre még homály fedi, ahogyan a pontos Axiom küldetés megnevezését is, mindezekre csak a jóváhagyást követően, egy hivatalos bejelentés alkalmával fog fény derülni.

A küldetésre kiválasztott asztronauta a Nemzetközi Űrállomáson fog tevékenykedni, ahol tudományos kutatásokat és oktatási tevékenységeket fog elvégezni. Az ESA-val együttműködve az Axiom a küldetés valamennyi szakaszát kezeli, mint például annak előkészítését, ideértve a képzési létesítményekhez és oktatókhoz való hozzáférést, a hardver- és biztonsági tanúsítványokat, és az irányítást. Az ESA, mint űrhajós-szolgáltató megállapodást köt az Axiom Space-szel a küldetés céljainak meghatározásáról és végrehajtásáról, valamint a szükséges operatív szolgáltatások előkészítéséről egyaránt.

„Az ESA-val és az Axiom Space-szel való együttműködés fontos lépés mind a lengyel űrágazat, mind a tudomány fejlődésében. „Egy lengyel űrhajósnak lehetősége lesz a legfejlettebb lengyel technológiák tesztelésére.” – mondta Waldemar Buda, Lengyelország gazdaságfejlesztési és technológiai minisztere.

Forrás: Axiom Space
Dark mode powered by Night Eye