LeoStella megrendelés érkezett az Astra Space hajtóművére

Kapcsolódó

Az Ingenuity áprilisban hat napon keresztül nem jelentkezett

A kis helikopter április elején hat napon keresztül "csendben"...

A nap képe #1127 – Sencsou-15 visszatérés

A Sencsou-15 misszió űrhajójának elszállítása. A három tajkonauta, Fej...

Újabb amerikai teherszállítmány tart a Nemzetközi Űrállomásra

A SpaceX Cargo Dragon űrhajója két napos halasztást követően...

Az Egyesült Arab Emírségek űrszondát küld a fő aszteroidaövbe

Az Egyesült Arab Emírségek új részleteket közölt a NASA...

A nap képe #1126 – LADEE fotóbomba

A LADEE űrszonda 2013-as indításakor egy levegőben lévő békát...

A bejelentésre a mai nap, azaz április 12-én került sor, melyből kiderült, hogy a LeoStella kis műholdakat gyártó cég elektromos hajtóműveket rendelt az Astra-tól. A vállalatok nem hozták nyilvánosságra a megállapodás értékét, ahogyan a megrendelt hajtóművek számát sem, de az Astra közölte, hogy ezeket a hajtóműveket az idei év végétől 2023-ig fogják szállítani. Tod Byquist, a LeoStella ellátásilánc-menedzsment alelnöke nyilatkozatában elmondta, hogy: „A cég innovatív lehetőségeket keresett az általa gyártott műholdak meghajtásának biztosítására.”

Az Astra a fentebb említett hajtómű technológiáját az Apollo Fusiontől szerezte meg, amelyet 2021-ben vásárolt fel. Ezt a hajtóművet eredetileg Apollo Constellation Engine (ACE) néven hozták forgalomba, amit a Spaceflight vállalat tavaly nyáron sikeresen be is mutatott. Az ACE kriptonnal és xenonnal is képes működni, ami 400 watt bemeneti teljesítmény mellett 18-25 millinewton tolóerőt produkál. A hajtóműnek létezik egy 1450 wattot használó ún. MAX változata, amely már 54-60 millinewton tólóerőre képes.

A rakétamotorok eladása az Astra hosszú távú stratégiájának második szakaszába illeszkedik, amelyet Chris Kemp, a vállalat alapítója és vezérigazgatója egy március 31-én tartott eredménybeszámolóban ismertetett. Elmondása szerint az első fázis a kis hordozórakéták kifejlesztése és az indítási szolgáltatások értékesítése volt. A második fázis pedig már sokkal inkább az alapvető űrtechnológiák gyártására összpontosít. Ilyen alapvető technológiák közé tartozik pl.: a meghajtás és a napenergia.

Forrás: Apollo Fusion

Dark mode powered by Night Eye