LeoStella megrendelés érkezett az Astra Space hajtóművére

Kapcsolódó

A nap képe #1389 – Bahama-szigetek

A Nemzetközi Űrállomásról készített felvétel a Bahama-szigetekről.

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A bejelentésre a mai nap, azaz április 12-én került sor, melyből kiderült, hogy a LeoStella kis műholdakat gyártó cég elektromos hajtóműveket rendelt az Astra-tól. A vállalatok nem hozták nyilvánosságra a megállapodás értékét, ahogyan a megrendelt hajtóművek számát sem, de az Astra közölte, hogy ezeket a hajtóműveket az idei év végétől 2023-ig fogják szállítani. Tod Byquist, a LeoStella ellátásilánc-menedzsment alelnöke nyilatkozatában elmondta, hogy: „A cég innovatív lehetőségeket keresett az általa gyártott műholdak meghajtásának biztosítására.”

Az Astra a fentebb említett hajtómű technológiáját az Apollo Fusiontől szerezte meg, amelyet 2021-ben vásárolt fel. Ezt a hajtóművet eredetileg Apollo Constellation Engine (ACE) néven hozták forgalomba, amit a Spaceflight vállalat tavaly nyáron sikeresen be is mutatott. Az ACE kriptonnal és xenonnal is képes működni, ami 400 watt bemeneti teljesítmény mellett 18-25 millinewton tolóerőt produkál. A hajtóműnek létezik egy 1450 wattot használó ún. MAX változata, amely már 54-60 millinewton tólóerőre képes.

A rakétamotorok eladása az Astra hosszú távú stratégiájának második szakaszába illeszkedik, amelyet Chris Kemp, a vállalat alapítója és vezérigazgatója egy március 31-én tartott eredménybeszámolóban ismertetett. Elmondása szerint az első fázis a kis hordozórakéták kifejlesztése és az indítási szolgáltatások értékesítése volt. A második fázis pedig már sokkal inkább az alapvető űrtechnológiák gyártására összpontosít. Ilyen alapvető technológiák közé tartozik pl.: a meghajtás és a napenergia.

Forrás: Apollo Fusion

Dark mode powered by Night Eye