Leselejtezett szkafander, mint műhold

Kapcsolódó

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

Leselejtezett szkafandert műholdként használni? 2006. február 3-án egy érdekes kísérletre került sor a Nemzetközi Űrállomáson. Oroszországi rádióamatőrök ötletére egy használaton kívüli orosz Orlan szkafandert löktek el az ISS-ről, ami előre felvett hangüzeneteket, illetve telemetrikus adatokat sugárzott, amit bárki foghatott.

A Suitsat-1

A leselejtezett Orlan űrruhát – ami a Suitsat-1 megnevezést kapta, de hívták Mr. Smith-nek és Ivan Ivanovicsnak is -, az elengedés előtt átalakították, egy egyszerűbb rádióantennát helyeztek el rajta, illetve akkumulátorokat is kapott. A kibocsátásra egy űrsétán került sor, amit az orosz Velerij Tokarev és az amerikai Bill McArthur hajtott végre: egyszerűen ellökték az űrruhát a világűrbe, ami eléggé hátborzongató látvány is volt. A Suitsat-1 15 perccel később meg is kezdte az előre rögzített hangüzenetek és telemetria sugárzását, ami rádióamatőrök sikeresen fogtak is, és a suitsat.org honlapon rögzíthettek. A rádiójeleket két keringés után azonban már nagyon nehezen lehetett venni, a NASA egy későbbi híradásban elismerte, hogy akkumulátorproblémák jelentkeztek a különleges műholddal.

Az utolsó rádiójelet február 18-án fogták a Suitsat-1-ről, utána végleg elcsendesült, de a pozícióját természetesen követték. A Suitsat-1 végül 2006. szeptember 7-én lépett be a légkörbe és égett el a Déli-óceán felett, Ausztráliától délre.

A Suitsat-1 története egy rövid horrorfilmet is inspirált, amit alul nézhettek meg – szerintem zseniális lett.

Dark mode powered by Night Eye