Leselejtezett szkafander, mint műhold

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Leselejtezett szkafandert műholdként használni? 2006. február 3-án egy érdekes kísérletre került sor a Nemzetközi Űrállomáson. Oroszországi rádióamatőrök ötletére egy használaton kívüli orosz Orlan szkafandert löktek el az ISS-ről, ami előre felvett hangüzeneteket, illetve telemetrikus adatokat sugárzott, amit bárki foghatott.

A Suitsat-1

A leselejtezett Orlan űrruhát – ami a Suitsat-1 megnevezést kapta, de hívták Mr. Smith-nek és Ivan Ivanovicsnak is -, az elengedés előtt átalakították, egy egyszerűbb rádióantennát helyeztek el rajta, illetve akkumulátorokat is kapott. A kibocsátásra egy űrsétán került sor, amit az orosz Velerij Tokarev és az amerikai Bill McArthur hajtott végre: egyszerűen ellökték az űrruhát a világűrbe, ami eléggé hátborzongató látvány is volt. A Suitsat-1 15 perccel később meg is kezdte az előre rögzített hangüzenetek és telemetria sugárzását, ami rádióamatőrök sikeresen fogtak is, és a suitsat.org honlapon rögzíthettek. A rádiójeleket két keringés után azonban már nagyon nehezen lehetett venni, a NASA egy későbbi híradásban elismerte, hogy akkumulátorproblémák jelentkeztek a különleges műholddal.

Az utolsó rádiójelet február 18-án fogták a Suitsat-1-ről, utána végleg elcsendesült, de a pozícióját természetesen követték. A Suitsat-1 végül 2006. szeptember 7-én lépett be a légkörbe és égett el a Déli-óceán felett, Ausztráliától délre.

A Suitsat-1 története egy rövid horrorfilmet is inspirált, amit alul nézhettek meg – szerintem zseniális lett.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye