Leselejtezett szkafander, mint műhold

Kapcsolódó

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

Földünk az űrből: A megperzselt Rodosz

A Kopernikusz program Sentinel-1 műholdjának felvétele elénk tárja az...

A nap képe #1238 – Lítiumbányászat

Lítiumbányászati tevékenység Észak-Argentínában, melyet megörökítettek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről.

Földet ért a Bennu kisbolygóból származó minta

Frissítés 18:19: Miután a mentőcsapatok megfelelően előkészítették a kapszulát...

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

Leselejtezett szkafandert műholdként használni? 2006. február 3-án egy érdekes kísérletre került sor a Nemzetközi Űrállomáson. Oroszországi rádióamatőrök ötletére egy használaton kívüli orosz Orlan szkafandert löktek el az ISS-ről, ami előre felvett hangüzeneteket, illetve telemetrikus adatokat sugárzott, amit bárki foghatott.

A Suitsat-1

A leselejtezett Orlan űrruhát – ami a Suitsat-1 megnevezést kapta, de hívták Mr. Smith-nek és Ivan Ivanovicsnak is -, az elengedés előtt átalakították, egy egyszerűbb rádióantennát helyeztek el rajta, illetve akkumulátorokat is kapott. A kibocsátásra egy űrsétán került sor, amit az orosz Velerij Tokarev és az amerikai Bill McArthur hajtott végre: egyszerűen ellökték az űrruhát a világűrbe, ami eléggé hátborzongató látvány is volt. A Suitsat-1 15 perccel később meg is kezdte az előre rögzített hangüzenetek és telemetria sugárzását, ami rádióamatőrök sikeresen fogtak is, és a suitsat.org honlapon rögzíthettek. A rádiójeleket két keringés után azonban már nagyon nehezen lehetett venni, a NASA egy későbbi híradásban elismerte, hogy akkumulátorproblémák jelentkeztek a különleges műholddal.

Az utolsó rádiójelet február 18-án fogták a Suitsat-1-ről, utána végleg elcsendesült, de a pozícióját természetesen követték. A Suitsat-1 végül 2006. szeptember 7-én lépett be a légkörbe és égett el a Déli-óceán felett, Ausztráliától délre.

A Suitsat-1 története egy rövid horrorfilmet is inspirált, amit alul nézhettek meg – szerintem zseniális lett.

Dark mode powered by Night Eye