Létrejött a kapcsolat a Starling űreszközökkel

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

A NASA jó híreket közölt a júliusban űrbe juttatott 4 db CubeSat-tal kapcsolatban, melyek az ügynökség Starling programjának keretén belül indultak egy Electron hordozó rakterében. A bejelentés szerint a küldetés irányítói mind a négy, Blinky, Pinky, Inky és Clyde becenévre keresztelt űreszközzel sikeresen létrehozták a kommunikációs kapcsolatot, így folytatódhatnak a további beüzemelési tesztek.

A raj tagjaival ennek során – Pinky, Inky és Clyde – minden a várakozásoknak megfelelően alakult, kivéve a Blinky-t, mellyel egy kezdeti kommunikációs probléma merült fel, de ezt szerencsére orvosolták egy pályapozícióra vonatkozó frissítéssel. Továbbá utasították a 6U méretű CubeSat-ot, hogy pontosítsa az antennáinak tájolását, hogy az megfelelőbb pozícióban álljon a földi állomásokkal történő adatátvitel kivitelezéséhez. A csapat ennek köszönhetően minden Starling-egységgel stabil kétirányú kommunikációt ért el, de természetesen vizsgálják a probléma kiváltó okát.

Az említett űreszköz fedélzeti helyzetszabályozó rendszere, pontosabban annak adatelemzése ezenfelül kimutatta, hogy egy másik üzemzavar is felütötte a fejét korábban. A kezdeti hibaelhárítás szerint ez valószínűleg a meghajtórendszer szivárgásával függött össze. Az irányítók jelenleg is azon dolgoznak, hogy jobban megértsék a problémát és azt, hogy az milyen hatással lehet a küldetésre.

Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye