Létrejött a kapcsolat a Starling űreszközökkel

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A NASA jó híreket közölt a júliusban űrbe juttatott 4 db CubeSat-tal kapcsolatban, melyek az ügynökség Starling programjának keretén belül indultak egy Electron hordozó rakterében. A bejelentés szerint a küldetés irányítói mind a négy, Blinky, Pinky, Inky és Clyde becenévre keresztelt űreszközzel sikeresen létrehozták a kommunikációs kapcsolatot, így folytatódhatnak a további beüzemelési tesztek.

A raj tagjaival ennek során – Pinky, Inky és Clyde – minden a várakozásoknak megfelelően alakult, kivéve a Blinky-t, mellyel egy kezdeti kommunikációs probléma merült fel, de ezt szerencsére orvosolták egy pályapozícióra vonatkozó frissítéssel. Továbbá utasították a 6U méretű CubeSat-ot, hogy pontosítsa az antennáinak tájolását, hogy az megfelelőbb pozícióban álljon a földi állomásokkal történő adatátvitel kivitelezéséhez. A csapat ennek köszönhetően minden Starling-egységgel stabil kétirányú kommunikációt ért el, de természetesen vizsgálják a probléma kiváltó okát.

Az említett űreszköz fedélzeti helyzetszabályozó rendszere, pontosabban annak adatelemzése ezenfelül kimutatta, hogy egy másik üzemzavar is felütötte a fejét korábban. A kezdeti hibaelhárítás szerint ez valószínűleg a meghajtórendszer szivárgásával függött össze. Az irányítók jelenleg is azon dolgoznak, hogy jobban megértsék a problémát és azt, hogy az milyen hatással lehet a küldetésre.

Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye