Leválasztották a Pirsz modult a Nemzetközi Űrállomásról

Kapcsolódó

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

Magyar idő szerint ma 12:56-kor sikeresen levált a Nemzetközi Űrállomásról a Progressz MSz-16 teherhajó a Pirsz kikötőmodullal. A Pirsz („Móló, Kikötő”) ezzel 20 éves pályafutásának végére ért, és ma 16:42-kor lép be a légkörbe és ég el a Progressz teherhajóval együtt a Csendes-óceán felett. Amennyiben maradnak nagyobb darabok a Pirsz/Progressz párosból, azok várhatóan 16:51 körül csapódnak a vízbe kb. 3630 kilométerre az új-zélandi Wellingtontól.

Távozás közben a Pirsz (fehér) és a Progressz teherhajó

A Pirsz kikötőmodul használatát eredetileg 5 évre tervezték, mostani távozásával az új orosz tudományos laboratóriumnak, a Naukának szabadítottak fel helyet az ISS orosz szegmensében. A 17 év csúszással múlt héten startolt Nauka a pályára állás óta problémákkal küzd, azonban az orosz tervek szerint továbbra is július 29-én 15:24-kor csatlakozik majd a Pirsz helyére, vagyis a Zvezda modul nadír (alsó, Föld felé néző) dokkolóportjára. A csatlakozót a napokban még a Canadarm2 robotkarral közelebbről is megvizsgálják törmeléket vagy szennyeződést keresve. A folyamat várhatóan 7 óráig tart majd, és az orosz űrhajósok egy nem tervezett űrsétára is felkészültek.

A Pirsz/Progressz távolodás közben

A Pirsz modult 2001. szeptember 14-én egy Szojuz-U rakétával és egy módosított Progressz teherhajóval indították Bajkonurból. A speciális Progressz a „DC-1” elnevezést kapta, és a túlnyomásos modul helyett (ahol alapesetben a szállítmányt tárolják), a Pirszt rögzítették a teherhajóra. A Progressz-Pirsz páros szeptember 17-én dokkolt be az ISS-re, ahol a Pirsz elfoglalta végső helyét a Zvezda modul alsó kikötési pontján.

A Pirsz (másik nevén: Sztikovocsnij Otszek 1, SO-1) az első orosz légzsilip és dokkoló modul volt a Nemzetközi Űrállomáson. A Pirsz orosz űrséták légzsilipeként, illetve érkező Szojuz és Progressz űrhajók kikötőpontjaként funkcionált, összesen 54 űrsétát hajtottak innen végre. A modult az RSC Enyergija cég építette, 4,9 méter hosszú és legszélesebb pontján 2,55 méter széles. A Pirsszel szinte azonos Poiszk kikötő modul 2009-ben csatlakozott az űrállomáshoz.

Ne feledjétek a Naukáról szóló hírfolyamunkat sem, ahol naprakészen beszámolunk a modul problémákkal teli útjáról a Nemzetközi Űrállomásra.

Raffaele Di Palma illusztrációja a mostani ledokkolásról. Jól látható, hogy a művelethez az egész űrállomást elforgatták, így a Pirsz/Progressz „hátrafelé” távozott és nem „lefelé.

Frissítés 19:18

Oleg Novickij orosz űrhajós felvételei a lecsatlakozásról és a légkörbe való belépésről:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye