Lezajlott a SpaceX 10. költségmegosztó küldetése is

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

A Falcon-9 összesen 53 űreszközt állított napszinkron pályára a kaliforniai Vandenberg Űrhaderőbázisról indulva.

Legutóbb tavaly novemberben került sor hasonló költségmegosztó (rideshare) küldetésre a hawthorne-i cég szervezésében, melynek célja, hogy akár 275.000 dollárért juttassanak fel különböző megbízók számára napszinkron pályára űreszközöket, főleg zsebműholdakat (cubesat-okat). Mostanra gyűlt össze ismét elegendő hasznos teher, hogy egy Falcon-9 elinduljon velük az űrbe.

A felbocsátásra az alcímben már jelzett Vandenberg Űrhaderőbázisról került sor, a kijelölt rakéta pedig a Falcon-9 B1081 volt, mely magyar idő szerint 23:05-kor indult el ötödik útjára. Érdekesség, hogy nem egészen egy hónapja ez a hordozó még Floridából hajtott végre repülést a PACE küldetés keretében, utána pedig szárazföldön szállították át az Egyesült Államok keleti partjáról a nyugatira.
A Falcon-9 első fokozata a könnyű teher miatt az emelkedés, majd a szétválás után szárazföldi landolást hajtott végre az LZ-4 leszállási zónára, így logisztikai szempontból ez is a küldetés is az egyszerűbb kategóriába tartozott. A második fokozat pedig szép sorjában engedte útjukra az egyes űreszközöket, melyek közül a teljesség igénye nélkül az alábbiakban mutatunk be néhányat.

A raktérben főleg cubesat-ok kaptak ismét helyet, de két OTV (Orbital Transfer Vehicle – azaz orbiátlis szállítójármű), mikroműholdak is szerepeltek a „szállítólevélen”, több mint 20 megrendelő összesen 53 űreszköze állt Föld körüli pályára.
Ahogy több korábbi Transporter küldetés esetében, most is a német Exolaunch magáncég képviseltette magát, mint közvetítő fél az alap megrendelők és a SpaceX között:
– CarboNIX, EXOpod és EXOport műhold kivető eszközök
– integrált rakományok: összesen 18 mikro- és cubesat, főleg 3U és 6U méretben, melyek közül talán a legérdekesebb egy mongol műholdpáros (OWLSAT-1&2)

Ennek a Falcon-9-nek ez volt az 5. indulása. Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye