Lezajlott a Virgin Galactic utolsó tesztrepülése

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Az adatok kiértékelése természetesen még eltart egy ideig, de ha minden jól ment, június végén megkezdődhetnek az üzemszerű repülések.

2021 júliusa óta először hajtott végre emberes tesztrepülést a VSS Unity speciális kialakítású szuborbitális űrrepülővel. A Unity-22 küldetés során maga a Virgin cégcsoport alapítója, Sir Richard Branson is a fedélzeten tartózkodott, de talán még ő sem gondolta akkor, hogy közel két évet kell várni a következő alkalomra, amikor ismét személyzet foglalhat helyet a járműben. A repülés után viszont felfüggesztették a Virgin Galactic engedélyét, idén tavaszra viszont ismét készen álltak arra, hogy egy tesztszemélyzet szállhasson a VSS Unity-vel, ami az utolsó fontos követelmény a tényleges, üzemszerűen működtetett kereskedelmi űrugrások megkezdése előtt. 

A Unity-25 küldetésen ismét a Virgin Galactic munkatársai és két pilótája alkották a hatfős személyzetet. A VMS Eve White Knight Two hordozó repülőgép ma délután 17:16-kor, néhány órával később a tervezett időponthoz képest szállt fel az Új-Mexikóban található Spaceport America komplexum kifutópályájáról. A dupla törzsű gép nagyjából 14300 méteres magasságig emelkedett, majd levált róla a VSS Unity, melynek a kellő időben be is indult egy darab hibrid rakétahajtóműve, hogy 60 másodperces működésével tovább gyorsítsa és emelje a világűr felé a járművet.

A leválás után pár másodperccel már üzemel a VSS Unity hibrid rakétahajtóműve. Fotó: Jack Beyer

Ennek a manővernek köszönhetően egészen 87,2 km-es magasságig jutott a Unity, ami az Amerikai Légierő által a Hidegháború idején megalkotott szabályozás szerint már az űr határát jelenti (a másik, szélesebb körben elfogadott érték a ~100 km-es magasságban kijelölt Kármán-vonal). Mindenesetre ez már kellő távolság volt a felszínhez képest, hogy a személyzet tagjai 5-6 percre átélhessék a súlytalanság élményét. Erre a kis időre csatlakoztak a ténylegesen az űrben keringő 14 űrhajóshoz (a Nemzetközi Űrállomáson a Crew-6, Ax-2 és Szojuz MSz-22/23, valamint a Tienkung Űrállomáson a Sencsou-15 tagjaihoz) is. 
Ezt követően a Unity megkezdte az ereszkedést, és végül 18:37-kor sikeresen leszállt a kiindulási helyet jelentő Spaceport America komplexumban. A teljes repülés zavartalannak tűnt, de a cégnek az FAA-vel együtt komoly adatelemzést és kiértékelést kell végrehajtania, hogy megkaphassák a repülési engedélyt az űrugrásokhoz. 

A VSS Unity fedélzeti kamerájának felvétele, háttérben a Földdel. Forrás: Virgin Galactic

Dark mode powered by Night Eye