Lezajlott az első küldetés a SpaceX újfajta költségmegosztó programjában

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

A Bandwagon-program kisműhold gyártók számára kínál kedvező felbocsátási lehetőséget, hasonlóan a Transporter missziókhoz.

Újfajta szolgáltatással bővítette amúgy is színes kínálatát a SpaceX. Az eddigi Transporter elnevezésű költségmegosztó küldetéseket egy tavalyi döntésük értelmében kibővítették, és az eddigi kizárólag nagy hajlásszögű napszinkron pályára indított hasznos terheken kívül immár közepes hajlásszögű pályára szánt űreszközök felbocsátására is jelentkezhetnek megbízók, 275.000 dollártól kezdődő indítási költséggel. Utóbbinak az az előnye, hogy az adott műhold több alkalommal és több ideig van az irányítóközpont számára jól detektálható pozícióban, így az adatátvitel is kedvezőbbé válik.

A két keringési pálya közti különbség ábrázolása. Forrás: SpaceX

Eddig hasonló kínálattal csak a Rocket Lab rendelkezett, most pedig megkapták itt is versenytársként a SpaceX-et. Múlt éjjel a Bandwagon-1 misszióval megkezdődött a program, melynek keretében 11 űreszköz kapott helyet a Falcon-9 rakterében. 

A küldetésre kijelölt B1073 jelű rakéta 14. útját kezdte meg magyar idő szerint 1:16-kor a Kennedy Űrközpont LC-39A indítóállásáról. Az emelkedési fázis a terveknek megfelelően zajlott ezúttal is, majd az első fokozat a repülés lezárásaként a szárazföldi LZ-1 leszállási zónára tért vissza. A második fokozatról a kijelölt időben váltak le az űreszközök, ezzel egy újabb hibátlan küldetést zsebelhetett be a SpaceX, ami egy hét alatt már a negyedik volt.
Lássuk, milyen hasznos terheket állítottak pályára!

425 Project Flight 2

A decemberi első 425 Project küldetés után indult a második dél-koreai műhold abból az ötből, ami a teljes konstellációt alkotja majd. A mostani egység az elsőhöz hasonlóan nemzetközi együttműködés keretében valósult meg, a szintetikus apertúrájú radart (SAR) például az európai Thales Alenia Space gyártotta.

Tsukuyomi-II

Az Institute for Q-shu Pionees of Space, Inc. által gyártott szintén SAR műhold, mely egy jövőbeli, több mint 30 egységből álló hálózat első tagjaként állt Föld körüli pályára. Kis mérete ellenére akár 0,7 méteres felbontásra is képes lesz, részletes felvételein akár az autók is megkülönböztethetőek lesznek az utakon. 3,6 méter átmérőjű kinyitható antennája mindössze 10 kg, emellett felszerelték saját elektromos meghajtású fúvókákkal is, amikkel a stabil pályán maradást, majd az üzemidő végén a légkörbe való visszatérést segítik elő.

Acadia-4

A fentiekben már említettük, hogy a Rocket Lab konkurenciájaként vesz részt ebben a piaci szegmensben a SpaceX. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy előbbi egyik fő partnere, a Capella ezúttal az utóbbi vállalatot bízta meg az Acadia-4 műhold felbocsátásával, bár korábban már volt közös küldetésük. A mostani egység egy 700 MHz-es sávszélességű SAR radarral van felszerelve.

TSAT-1A

Az űreszköz India első olyan katonai műholdja, amit egy magáncég, nevezetesen a Tata Advanced Systems Ltd. gyártott a dél-amerikai Satellogic-kal együtt. A Bengaluruban felépített új földi irányítóközpontból fogják tartani a kapcsolatot a szatellittel, melyet ha sikeresen üzembe állítanak, 0,5 méteres felbontású felvételek készítésére lesz alkalmas, Indiának pedig „saját szeme” lesz az égen ezáltal.

Ezen kívül további hat Hawkeye 360 műhold is utazott a raktérben (melyeket korábban szintén főleg Electron rakétákkal bocsátottak fel), tizenegyedikként pedig a Tyvak International nevű cég CENTAURI-6 szatellitje állt pályára.

Fotó: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye