Lezajlott az első országos CanSat verseny döntője

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

10 magyar középiskolás csapat képviseltette magát a két napos döntőben.

Az idei évben először került sor ilyen jellegű hazai versenyre, amit a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) szervezésében bonyolítottak le az Asztronautikai Diákklub (ADK), a BME Suborbitals rakétaépítő versenycsapat és a BME Kozmosz Szakkollégium közreműködésével. Egy selejtező fordulót követően 10 középiskolai csapat jutott a kétnapos döntőbe, amit tegnapelőtt és tegnap tartottak. Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, mi is pontosan ez a CanSat verseny.
Az első nap a Magyar Honvédség újdörögdi kiképző bázisáról végrehajtott felbocsátásokkal telt: a 10 csapat egyénileg fejlesztett CanSat-je indult el párosával 5 darab rakétán, nagyjából 1-1,5 km-es magasságig érve, majd az eszközök ereszkedve gyűjtöttek az elsődleges és másodlagos küldetési célokhoz adatokat. A nap eseményeiről a Honvédség tett fel egy összefoglalót Youtube-csatornájára. 
Tegnap pedig a tapolcai Tamási Áron Művelődési Központban tartott Prezentációs nap keretében a diákok rövid előadásaikban mutatták be a kapott eredményeket, és beszámoltak arról is, hogy milyen mértékben sikerült a kitűzött célok elérése, illetve milyen következtetéseket tudnak levonni a kapott adatokból. Minden csapat számára 7 perc időkeret állt rendelkezésre, a zsűri pedig adott szempontok alapján értékelte az eredményeket és a látottakat. 

A 10 döntős csapat. Fotó: Bocz Bálint

A győztes végül a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákjaiból alakult MoSat csapat lett, így ők jutottak az európai nagy döntőbe és képviselhetik hazánkat a többi ország mellett! Gratulálunk nekik és természetesen az összes csapatnak, akik idáig jutottak, hiszen nagyon nehéz félév áll mögöttük. Mellettük még három különdíjat is kiosztott a zsűri, de azoknak a csapatoknak sem kell csüggendie, akik most nem voltak a díjazottak között, hiszen ahogy a MANT fogalmazott: „A versenynek csak az egyik célja, hogy kiválasszuk az európai döntőre utazó magyar csapatot, de még fontosabb cél az, hogy minél több diák minél többet tanulhasson elektronikáról, programozásról, csapatmunkáról és magáról az űrtevékenységről.” 

Tegnap mi is személyesen drukkoltunk a csapatoknak a Prezentációs napon, erről készítettünk egy rövid összefoglaló riportot, amiben a zsűri egyik tagjával, Takács Donáttal, és a győztes csapat tagjaival is beszélgetünk.

A győztes MoSat csapat mentorukkal. Fotó: Bocz Bálint
A verseny 3D nyomtatással készült fődija és a különdíja. Fotó: Bocz Bálint
Mi köszönjük az élményt a csapatoknak és a szervezőknek! Fotó: Bocz Bálint
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye