Lezajlott az idei első kínai űrséta is

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

A Tienkung űrállomáson szolgálatot teljesítő Sencsou-17 személyzetének ez volt összességében a második járművön kívüli tevékenysége.

A tavaly decemberi első űrséta után egy újabb EVA (Extravehicular Activity – járművön kívüli tevékenység) végrehajtásához jött el az idő, miután a tajkonauták végeztek az elmúlt 2,5 hónapra kijelölt feladataikkal, illetve az újabb űrsétára való fizikai és szellemi felkészüléssel.

Csakúgy mint legutóbb, ezúttal is Tang Hungbo és Tang Sengcsie lebegett ki a világűrbe, hogy befejezzék a decemberben megkezdett karbantartási és javítási munkákat a Tienho főmodul napelemtábláin, melyek mikrometeorit-becsapódások következtében sérültek meg. A mintegy nyolc órás EVA az azóta elvégzett elemzések szerint sikeres volt, az energiatermelés ismét az előírt szinten zajlik. Hungbo és Sengcsie magyar idő szerint március 2-án reggel 6:32-kor fejezték be tevékenységüket, a műveletet hivatalosan a Ventien külső zsilipajtajának lezárása jelentette. 

A tajkonauták az elmúlt időszakban sem voltak tétlenek, folyamatosan hajtják végre a kijelölt kísérleteket, emellett elvégeztek egy robotkarkezelési tréninget és még űrbéli „tanórát” is tartottak iskolás gyerekek számára (ez utóbbi során egy újabb összeesküvés-elmélet fogalmazódott meg bizonyos emberek körében, ennek kapcsán készítettünk mi is egy videót:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye