Lezajlott az idei első kínai űrséta is

Kapcsolódó

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

A Tienkung űrállomáson szolgálatot teljesítő Sencsou-17 személyzetének ez volt összességében a második járművön kívüli tevékenysége.

A tavaly decemberi első űrséta után egy újabb EVA (Extravehicular Activity – járművön kívüli tevékenység) végrehajtásához jött el az idő, miután a tajkonauták végeztek az elmúlt 2,5 hónapra kijelölt feladataikkal, illetve az újabb űrsétára való fizikai és szellemi felkészüléssel.

Csakúgy mint legutóbb, ezúttal is Tang Hungbo és Tang Sengcsie lebegett ki a világűrbe, hogy befejezzék a decemberben megkezdett karbantartási és javítási munkákat a Tienho főmodul napelemtábláin, melyek mikrometeorit-becsapódások következtében sérültek meg. A mintegy nyolc órás EVA az azóta elvégzett elemzések szerint sikeres volt, az energiatermelés ismét az előírt szinten zajlik. Hungbo és Sengcsie magyar idő szerint március 2-án reggel 6:32-kor fejezték be tevékenységüket, a műveletet hivatalosan a Ventien külső zsilipajtajának lezárása jelentette. 

A tajkonauták az elmúlt időszakban sem voltak tétlenek, folyamatosan hajtják végre a kijelölt kísérleteket, emellett elvégeztek egy robotkarkezelési tréninget és még űrbéli „tanórát” is tartottak iskolás gyerekek számára (ez utóbbi során egy újabb összeesküvés-elmélet fogalmazódott meg bizonyos emberek körében, ennek kapcsán készítettünk mi is egy videót:

Dark mode powered by Night Eye