Lezajlott Kína első idei indítása: egy Kuajcsou-1A emelkedett a magasba

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

A decemberben kétszer is feladatot teljesítő Kuajcsou-1A rakétatípus ismét a magasba emelkedett, mellyel Kína számára is megkezdődött a 2024-es esztendő e téren is. A négyfokozatú hordozó a Csiücsüan Űrközpont 95A jelű startállásán, magyar idő szerint 12:20-kor gyújtotta be szilárd hajtóanyagú hajtóműveit, hogy ez úttal is 4 darab Tienmu-1 műholdat szállítson az űrbe. A Kuajcsou-1A ennek eleget is tett, és a 15, 16, 17, 18 jelű meteorológiai szatelliteket – melyek az atmoszféra és az időjárási körülmények globális változásait, folyamatait képesek feltérképezni –, sikeresen napszinkron pályára állította, így tovább bővítve a konstellációt.

Kína számára mint említettük, ez volt az idei első indítás, amiből következik, hogy a Kuajcsou-1A hordozó számára is. A DF-21 közepes hatótávolságú ballisztikus rakétán alapuló rakéta eddig 25 misszión vett részt, melyből 23 tekinthető sikeresnek. A következő küldetés az eddigi tervek szerint az Einstein Probe lesz, amit január 9-re datáltak; a röntgencsillagászati obszervatórium pályára állításáért egy Hosszú Menetelés-2C (CZ-2C) lesz a felelős.

Az emelkedés pillanata. Forrás: Weibo
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye