Lezárult a Firefly Alpha legutóbbi, csak részben sikeres repülésének kivizsgálása

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

Egy szoftveres hiba miatt nem indult be másodjára a felső fokozat hajtóműve, emiatt a rakéta nem érte el a kijelölt pályát.

Tavaly decemberben került sor a Firefly Aerospace Alpha nevű rakétájának negyedik, eddigi utolsó küldetésére. A Fly the Lightning elnevezésű misszió csak részben tekinthető sikeresnek, mivel a rakéta nem tudott megfelelő pályára állni hasznos terhével, így az idő előtt tér vissza a Föld légkörébe és fejezi be tevékenységét (azóta nincs újabb hír, hogy ez már meg is történt-e).

A repülés utáni kivizsgálás tegnap zárult le, a Firefly pedig ki is adta az erről szóló jelentését. Az adatok elemzése után megállapították, hogy a felső fokozat hajtóművének újbóli beindítását egy szoftveres hiba akadályozta meg, mely az irányításért és navigációért felelős rendszerben (Guidance, navigation and control – GNC) jött elő. A hajtóműindítást megelőzően a gázdinamakai fúvókák sem kaptak parancsot a szükséges működésre, emiatt pedig egyrészt az üzemanyag-ellátó rendszerben nem keletkezett megfelelő nyomáskülönbség a hajtóanyag átszivattyúzására a hajtómű égésterébe, illetve a fedélzeti számítógép is tévesen úgy érzékelte, hogy a hordozó nem érte el a megfelelő pozíciót, amikor a rakétamotornak be kellett volna indulnia. 

A cég tehát viszonylag hamar rábukkant a hibára, amit szerencséjükre könnyen orvosolni is tudnak majd. Ahogy Bill Weber, a Firefly ügyvezető igazgatója elmondta, büszke a csapatra a vizsgálat gyors lezárása miatt, és immár előre tekintenek. Céljuk, hogy az Alpha-t továbbfejlesztve akár az egy tonna hasznos teherkapacitást is elérjék, hogy még több megrendelőnek tudjanak megfelelő szolgáltatást nyújtani. Hogy mikor térhet vissza a hordozó, arról Weber nem tett pontos említést, de várhatóan a tavasz folyamán talán újra láthatjuk repülni a rakétát. 

Az Alpha negyedik indítása közben 2023. december 22-én. Fotó: Firefly
Dark mode powered by Night Eye