Lezárult a Perseverance második mintavételének folyamata

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Múlt héten írtunk róla, hogy a legutóbbi sikertelen próbálkozás után a Perseverance ezúttal sikeresen vett mintát egy marsi kőzetből, első alkalommal. A rover feladata ezzel azonban nem zárult le a folyamatot illetően, ugyanis hátra volt még a mintavételi tubus lezárása és annak elraktározása is.

A legfrissebb hírek szerint ezek a műveletek is sikeresen megtörténtek, a marsjáró áthelyezte a mintavételi csövet a belső tárolóba, ahol megmérte és lefényképezte a begyűjtött mintát. Ezzel már hivatalosan is eredményesen zárult a szeptember 1-én kezdődött mintavételi folyamat.

Az első kőzetminta a mintavételi csőben. Forrás: NASA/JPL

A begyűjtött kőzetdarab tehát most már a légmentesen lezárt kapszulában van, szám szerint a 266-os számúban. Ilyen titán tárolócsőből a Perseverance 43-at vitt magával a Marsra, melyből az elsőt nem sikerült megtölteni kőzetmintával.

A most begyűjtött minta előtt még hosszú út áll, amíg a hátralévő mintavételi tubusok is megtöltésre kerülnek, és a Perseverance majd hátrahagyja azokat a Marson, hogy valamikor a jövőben a NASA és az ESA közös Mars Sample Return küldetés keretében visszahozza a Földre. A kőzet és a regolit minták begyűjtésével és azonosításával az ősi mikroszkopikus élet jeleinek keresése mellett a küldetés magába foglalja a Jezero régiójának tanulmányozását, hogy a kutatók megértsék a terület múltbéli geológiáját, éghajlatát és lakhatóságát.

A lezárt mintavételi kapszula. Forrás: NASA/JPL

A 266-os számú tubus még a laboratóriumokban. Forrás: NASA/JPL

Dark mode powered by Night Eye