Lezárult a Perseverance második mintavételének folyamata

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Múlt héten írtunk róla, hogy a legutóbbi sikertelen próbálkozás után a Perseverance ezúttal sikeresen vett mintát egy marsi kőzetből, első alkalommal. A rover feladata ezzel azonban nem zárult le a folyamatot illetően, ugyanis hátra volt még a mintavételi tubus lezárása és annak elraktározása is.

A legfrissebb hírek szerint ezek a műveletek is sikeresen megtörténtek, a marsjáró áthelyezte a mintavételi csövet a belső tárolóba, ahol megmérte és lefényképezte a begyűjtött mintát. Ezzel már hivatalosan is eredményesen zárult a szeptember 1-én kezdődött mintavételi folyamat.

Az első kőzetminta a mintavételi csőben. Forrás: NASA/JPL

A begyűjtött kőzetdarab tehát most már a légmentesen lezárt kapszulában van, szám szerint a 266-os számúban. Ilyen titán tárolócsőből a Perseverance 43-at vitt magával a Marsra, melyből az elsőt nem sikerült megtölteni kőzetmintával.

A most begyűjtött minta előtt még hosszú út áll, amíg a hátralévő mintavételi tubusok is megtöltésre kerülnek, és a Perseverance majd hátrahagyja azokat a Marson, hogy valamikor a jövőben a NASA és az ESA közös Mars Sample Return küldetés keretében visszahozza a Földre. A kőzet és a regolit minták begyűjtésével és azonosításával az ősi mikroszkopikus élet jeleinek keresése mellett a küldetés magába foglalja a Jezero régiójának tanulmányozását, hogy a kutatók megértsék a terület múltbéli geológiáját, éghajlatát és lakhatóságát.

A lezárt mintavételi kapszula. Forrás: NASA/JPL

A 266-os számú tubus még a laboratóriumokban. Forrás: NASA/JPL

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye