Lezárult az Astra legutóbbi sikertelen indításának vizsgálata

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

A Rocket 3.3 meghibásodása miatt két NASA-műhold semmisült meg tavaly júniusban.

Hosszú felülvizsgálat után a napokban végre lezárult a tavaly júniusi, kudarccal végződő Astra-indítás körülményeinek vizsgálata. Az amerikai magáncég a Szövetségi Légügyi Hivatallal (FAA) végig együttműködve elemezte ki a rakéta telemetriai adatait, illetve minden más külső és belső tényezőt is, egészen a hordozó összeszerelésétől kezdve magáig a baleset bekövetkeztéig. A vizsgálati eredmények alapján a Rocket 3.3 második fokozatának hajtóműve túl hamar állt le, emiatt a hasznos teherrel nem tudta elérni a megfelelő keringési sebességet és pályamagasságot. Az idő előtti leállás oka az volt, hogy az égéstér belső falán kialakuló repedés miatt szivárogni kezdett az üzemanyag, emiatt túl hamar fogyott ki az RP-1 (finomított rakétakerozin) tartály. További probléma volt, hogy a befecskendező-rendszer túl kevés kerozint engedett a hajtómű égésterébe, ennek következtében a hűtőcsatornák is túlmelegedtek, ami miatt az üzemanyag egy része elforrt. A részletes vizsgálat megállapította, hogy az üzemanyag-ellátó rendszerbe egyrészt hélium gáz, másrészt szilárd halmazállapotú törmelékdarabok jutottak, amik blokkolták a kerozin megfelelő beáramlását az égéstérbe. Ugyancsak a problémák forrásaként jelölték meg a szakemberek, hogy a rakéta túl sokáig várakozott a floridai hőségnek és napsugárzásnak kitéve az indítóálláson, emiatt erodálódás nyomait is felfedezték az Astra mérnökei a hajtóműben, de úgy ítélték meg, hogy a kapott hőmérsékleti értékek még hibahatáron belül voltak.
A Rocket 3.3 verziójától egy sikertelen indítással búcsúzik a cég, ugyanis még tavaly augusztusban jelentették be, hogy már a következő generációs hordozóra, a Rocket 4-re koncentrálnak, ami jóval nagyobb és erősebb elődjénél. A rakéta első tesztindítására még idén sor kerülhet, de azóta nem adott ki erről újabb közleményt az Astra. 

A Rocket 3.3 első és utolsó floridai indítása tavaly júniusban a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-46 startállásáról.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye