Lucy űrszonda helyzetjelentés: két mélyűri manőver teljesítve

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

A Lucy űrszonda miután a tavalyi évben találkozott első aszteroidájávalmely meglepetést is tartogatott -, most készen áll arra, hogy újabb célpontjai felé induljon. Ehhez egy 2024 decemberében végrehajtandó gravitációs hintamanőverre lesz szüksége, valamint egy sor mélyűri manőverre, amelyekről jelen cikkünkben szó lesz.

Kezdjük is az első, január 31-én abszolvált művelettel, aminek különlegessége, hogy az űrszonda rövid időre ugyan, de először működtette fő hajtóműveit. Utóbbiak közel 6 percig működtek, és mivel a misszióban érintett csapat minden telemetriai adatot rendben talált, egy még nagyobb manőverre utasították a Lucy-t. Erre nem is olyan rég, pár napja került sor, egészen pontosan február 3-án, amikor is a főhajtóművek több mint 36 percig működtek.

A két manőver együttesen a Lucy sebességét mintegy 900 méter/mp sebességgel változtatta meg, és nagyjából a felét el is fogyasztotta a szonda üzemanyagának. Természetesen korábban is történtek már apróbb gyújtások, de azok „csak” másodpercenként néhány méterrel módosították a sebességet, és amelyek elég kicsik voltak ahhoz, hogy a kisebb teljesítményű hajtóművekkel hajtsák végre őket.

A Lucy űrszonda 2024-es pályája egybefüggő piros vonalként látható (az előző és a következő pályát szaggatott piros vonalakkal jelölve). Forrás: NASA/Goddard/SwRI

Dark mode powered by Night Eye