Lucy űrszonda helyzetjelentés: két mélyűri manőver teljesítve

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A Lucy űrszonda miután a tavalyi évben találkozott első aszteroidájávalmely meglepetést is tartogatott -, most készen áll arra, hogy újabb célpontjai felé induljon. Ehhez egy 2024 decemberében végrehajtandó gravitációs hintamanőverre lesz szüksége, valamint egy sor mélyűri manőverre, amelyekről jelen cikkünkben szó lesz.

Kezdjük is az első, január 31-én abszolvált művelettel, aminek különlegessége, hogy az űrszonda rövid időre ugyan, de először működtette fő hajtóműveit. Utóbbiak közel 6 percig működtek, és mivel a misszióban érintett csapat minden telemetriai adatot rendben talált, egy még nagyobb manőverre utasították a Lucy-t. Erre nem is olyan rég, pár napja került sor, egészen pontosan február 3-án, amikor is a főhajtóművek több mint 36 percig működtek.

A két manőver együttesen a Lucy sebességét mintegy 900 méter/mp sebességgel változtatta meg, és nagyjából a felét el is fogyasztotta a szonda üzemanyagának. Természetesen korábban is történtek már apróbb gyújtások, de azok „csak” másodpercenként néhány méterrel módosították a sebességet, és amelyek elég kicsik voltak ahhoz, hogy a kisebb teljesítményű hajtóművekkel hajtsák végre őket.

A Lucy űrszonda 2024-es pályája egybefüggő piros vonalként látható (az előző és a következő pályát szaggatott piros vonalakkal jelölve). Forrás: NASA/Goddard/SwRI

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye