Luna-25: Megérkeztek az első képek az űrből

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

A képek akkor készültek, amikor a Luna-25 mintegy 310 ezer km-es távolságra volt a Földtől.

Az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézete befejezte a Luna-25 fedélzetén lévő tudományos műszerek telemetriai és mérési adatainak elemzését, amelyet 2023. augusztus 13-án végeztek el amikor is a holdszonda mintegy 310 ezer km-es távolságra volt a Földtől. Minden műszer teljes működőképességet és készenlétet mutatott.
Az SzTSz-L fedélzeti televíziós kamerától megkapták az első képeket az űrből, amelyek biztosan bekerülnek az orosz űrhajózás történetébe. Ezeken a képeken a Luna-25 apparátus szerkezeti elemei láthatók hátterében a Földdel, ahonnan már örökre eltávolodott, és előtérben a Hold, amelyhez hamarosan megérkezik.

A képet az SzTSz-L kamerája készítette a Luna-25 fedélzetén 2023. augusztus 13-án a Holdra való repülése közben. Az előtérben a holdszondára rakott kis embléma látható, melyen Oroszország zászlaja látható, alatta cirill betűkkel a Luna-25 olvasható, balra az Orosz Tudományos Akadémia, majd jobbra a Roszkoszmosz logója látható. Bal felül a szondáról kilóg a robotkar kis mintavevő kanala. Forrás: Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézete
A maga mögött hagyott Föld. Forrás: Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézete 
Előtte a célállomás a Hold. Forrás: Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézete

A beüzemelés során az ADRON-LR sugárzási detektor megmérte az űreszköz sugárzási értékét, amihez már a kozmikus sugarak jelentősen hozzájárultak. A Luna-25 Hold felé tartó utazása rendben zajlik, szombaton elvégezte az első pályakorrekcióját, a mai napon pedig megtörtént a második is. Minden rendszere megfelelően működik a kommunikáció stabil.

További cikkek a témában:

Sikeresen elindult a Luna-25 a Hold felé

Roszkoszmosz | Luna-25 küldetésprofil

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye