Lunar Pathfinder: az ESA lett a műhold fő megrendelője

Kapcsolódó

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

Az ESA közleményéből kiderült, hogy tegnap, azaz szeptember 15-én sikeres megállapodást kötött az űrhivatal a Surrey Satellite Technology Ltd.-vel. A szerződést David Parker, az ESA emberes és robotizált felderítésért felelős igazgatója és Phil Brownnett, az SSTL ügyvezető igazgatója a londoni Royal Societyben erősítette meg. Így az Űrügynökség lett az SSTL által gyártott Lunar Pathfinder elnevezésű műholdjának fő megrendelője, ami a tervek szerint 2024-ben indulhat útjára.

A jövőt tekintve a holdkutatási küldetések egész sora van kilátásban, amelyek közül sokban az Európai Űrügynökség is részt vesz. A Lunar Pathfinder lehet az első lépés az ESA Holdfény-projektje felé, amely a világ minden táján működő kommunikációs és adatátviteli műholdak hálózatának létrehozására irányul. Ezek a műholdak segíthetnek a navigációs adatok szolgáltatásában a holdkutatások során, ahogyan azt a Galileo és a GPS műholdak is teszik a bolygónkon. Mivel a Hold túlsó oldala és sarkvidéki területei különösen érdeklik az űrügynökségeket, mint a víz-, üzemanyag- és oxigénforrások potenciális forrásai, így a kapcsolat folyamatos biztosításához egy olyan eszközre van szükség, mint a Lunar Pathfinder.

A Lunar Pathfinder illusztrációja. Forrás: ESA

Az ehhez kapcsolódó küldetés két ESA kísérletnek is helyet fog biztosítani. Az első a meglévő navigációs műholdak helymeghatározási képességét teszteli a Hold felszínével kapcsolatban, a második pedig egy űridőjárás-monitor, amely a Hold körüli sugárzási szintek megértését szolgálja. Továbbá a NASA biztosít egy olyan lézeres fényvisszaverő eszközt, amely lehetővé teszi az ESA navigációs kísérletéből származó pálya-pozicionálási adatok összehasonlítását is. Emellett a két űrügynökség arról is tárgyalásokat folytat, hogy a Lunar Pathfinder hogyan támogathatná a NASA szélesebb körű holdkutatási programját.

Érdemes megtekinteni a témával kapcsolatban az ESA Holdfény-projektjének bemutató videóját is.

Dark mode powered by Night Eye