Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre, aminek ez volt a második felbocsátása.

Sally K. Ride 1951. május 26-án született Kaliforniában. A középiskolai tanulmányok után a kaliforniai Stanford Egyetemre járt, ahol doktori címet is szerzett. A NASA 1977-ben kezdett női űrhajósokat keresni, a fiatal hölgy pedig az iskola újságjában látta meg a hirdetést, amelyben arra kérték a nőket, hogy jelentkezzenek az űrhajósprogramba. Ride úgy döntött, elindul a „megmérettetésen”, és be is került a hat kiválasztott nő közé. Így kezdődött el űrhajós karriere, és 32 évesen, korának legfiatalabb asztronautájaként, és az első amerikai nőként járt a világűrben. Ezzel Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova és Szvetlana Jevgenyjevna Szavickaja után a világ harmadik női űrhajósa címet is megszerezte. Összesen két misszión vett részt; 1983. június 18-án az STS-7, majd 1984. október 5-én STS–41–G küldetés keretében repült. Előbbi 6 nappal, 2 órával és 23 perccel, azaz 147 órával, utóbbi pedig 8 nappal, 5 órával, 23 perccel, azaz 197 órával gazdagította az űrhajóshölgy űrben töltött idejét.

Az STS-7 küldetés személyzete. Fotó: NASA

Sally Ride az első amerikai űrhajósnőként indult útnak a Challengerrel 1983. június 18-án. Fotó: NASA

A NASA-val 1987-ben szűnt meg közös munkája, ezt követően a San Diego-i Kaliforniai Egyetemen kezdett tanítani. Ő volt a kitalálója a NASA EarthKAM projektjének, melynek segítségével a középiskolás diákok a Nemzetközi Űrállomáson lévő fényképezőgéppel készíthetnek képeket a Földről, amiket később tanulmányozhatnak is. Egyik fő motivációja az volt, hogy hogyan segíthetne a természettudományokat és matematikát tanulni vágyó nőknek és lányoknak, mely segítségvágy egész életében elkísérte. 2012. július 23-án 61 éves korában halt meg La Jolla-i otthonában.

Tiszteletére és emlékére nevezték el a Northrop Grumman Cygnus NG-18 teherűrhajóját, mely 2022. november 7 – 2023. április 23. között teljesített szolgálatot, illetve szintén 2022-ben, halálának 10. évfordulóján egy szobrot is felavattak New York-ban.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye