Ma délután indul Richard Branson az űrbe a Unity-22 küldetésen

Kapcsolódó

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

Úgy tűnik ma meg lehet a milliárdosok szuborbitális űrversenyének a győztese: Sir Richard Branson üzletember, a Virgin-cégcsoport alapítója ma utazik a világűr határára a Virgin Galactic SpaceShipTwo VSS Unity űrrepülőgépével. A Unity-22 küldetésen még három másik Virgin Galactic-alkalmazott is utazik, akik a repülés különböző stádiumaiban fognak ellenőrzéseket elvégezni, illetve egy tudományos kísérlet is lesz a fedélzeten.

Richard Branson a jövőbeli utasok űrrepülési tapasztalatának a kiértékeléséért fog felelni, magyarán mondva űrturista szerepbe bújva próbálja ki saját űrhajóját a fizetős ügyfelek előtt. Elmondása szerint mindig is érdekelte a világűr, nagyban inspirálta őt ebben az Holdraszállás, valamint édesapja is, akivel gyakran járt lesni az éjszakai égboltot. Ezzel a küldetéssel teljesülhet ez az álma, és reményei szerint sok embert tudnak inspirálni majd. Egy videóban elárulta, hogy a küldetés napján egy nagy bejelentést is tesz. A repülésnek a Spaceport America központ ad otthont, és több vendég mellett Elon Musk, valamint Chris Hadfield is a helyszínről követi majd az eseményt.

Ez lesz a 22. repülése a SpaceShipTwo-típusú űrrepülőgépeknek, a VSS Unity pilótái Dave MacKay és Michael Masucci lesznek, míg a VMS Eve hordozógépet Frederick „CJ” Sturckow és Kelly Latimer fogják irányítani. A tervek szerint a VSS Unity 15 kilométeres magasságban válik majd le a hordozóról, és rakétamotorja segítségével 3600 km/h sebességre gyorsul. A repülés során várhatóan 85-90 kilométeres magasságot érnek majd el, mely az Egyesült Államokban már világűrnek számít (a nemzetközileg elfogadott határ a 100 km magasságú Kármán-vonal, de az aerodinamikai hatások már 83 kilométer magasságban is majdnem egyenlőek a nullával). A történelmi repülést élőben fogjuk közvetíteni magyar kommentárral, melyet itt tekinthetsz meg, magyar idő szerint 15:00-tól. A részletes küldetésprofilunkat itt olvashatod.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye