Ma délután indul Richard Branson az űrbe a Unity-22 küldetésen

Kapcsolódó

Virgin Orbit: itt a vége

A cég nem tudott új befektetőkkel megállapodni, ezért "határozatlan...

Júliusra halasztották a Starliner első személyzetszállító tesztrepülését

Újabb három hónapot csúszik a Boeing űrhajójának soron következő...

A nap képe #1061 – Kepler űrtávcső indítás

A Kepler űrtávcsövet szállító Delta II rakéta indítása 2009...

Ma hat éve, hogy a SpaceX először indított egy használt Falcon-9 rakétát

2017. március 30. - Fontos nap a SpaceX életében,...

Idén harmadjára sem hibázott a Hosszú Menetelés-2D rakéta

Három indításból három siker, ez jelenleg az idei mérlege...

Úgy tűnik ma meg lehet a milliárdosok szuborbitális űrversenyének a győztese: Sir Richard Branson üzletember, a Virgin-cégcsoport alapítója ma utazik a világűr határára a Virgin Galactic SpaceShipTwo VSS Unity űrrepülőgépével. A Unity-22 küldetésen még három másik Virgin Galactic-alkalmazott is utazik, akik a repülés különböző stádiumaiban fognak ellenőrzéseket elvégezni, illetve egy tudományos kísérlet is lesz a fedélzeten.

Richard Branson a jövőbeli utasok űrrepülési tapasztalatának a kiértékeléséért fog felelni, magyarán mondva űrturista szerepbe bújva próbálja ki saját űrhajóját a fizetős ügyfelek előtt. Elmondása szerint mindig is érdekelte a világűr, nagyban inspirálta őt ebben az Holdraszállás, valamint édesapja is, akivel gyakran járt lesni az éjszakai égboltot. Ezzel a küldetéssel teljesülhet ez az álma, és reményei szerint sok embert tudnak inspirálni majd. Egy videóban elárulta, hogy a küldetés napján egy nagy bejelentést is tesz. A repülésnek a Spaceport America központ ad otthont, és több vendég mellett Elon Musk, valamint Chris Hadfield is a helyszínről követi majd az eseményt.

Ez lesz a 22. repülése a SpaceShipTwo-típusú űrrepülőgépeknek, a VSS Unity pilótái Dave MacKay és Michael Masucci lesznek, míg a VMS Eve hordozógépet Frederick „CJ” Sturckow és Kelly Latimer fogják irányítani. A tervek szerint a VSS Unity 15 kilométeres magasságban válik majd le a hordozóról, és rakétamotorja segítségével 3600 km/h sebességre gyorsul. A repülés során várhatóan 85-90 kilométeres magasságot érnek majd el, mely az Egyesült Államokban már világűrnek számít (a nemzetközileg elfogadott határ a 100 km magasságú Kármán-vonal, de az aerodinamikai hatások már 83 kilométer magasságban is majdnem egyenlőek a nullával). A történelmi repülést élőben fogjuk közvetíteni magyar kommentárral, melyet itt tekinthetsz meg, magyar idő szerint 15:00-tól. A részletes küldetésprofilunkat itt olvashatod.

Dark mode powered by Night Eye