Array

Ma reggel próbálkozik Dél-Korea

Kapcsolódó

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

A Koreai Űrkutatási Intézet (Korean Aerospace Research Institute, KARI) magyar idő szerint ma reggel/délelőtt kísérelheti meg az ország első hazai fejlesztésű orbitális űrrakétájának, a KSLV-2-nek az első tesztindítását. A Nuri néven becézett hordozó teherkapacitása körülbelül 1,5 tonna alacsony Föld körüli napszinkron pályára (SSO), és a mai repülésen is egy ezzel megegyező tömegű szimulátort fog magával vinni, hasznos terhet nem helyeztek el a rakéta orrkúpja alatt. Az indítást a Naro Űrközpontból tervezik levezényelni, ami a Koreai-félszigettől délre található Naro-szigeten lett felépítve.

A KSLV-2 fejlesztését 2014-ben kezdték meg, a teljes projekt összköltsége az új startállás megépítésével együtt 1,7 milliárd amerikai dollárba került. A dél-koreai kormány nem titkolta, hogy a SpaceX-et választották „példaképként” a rakéta tervezésekor, céljuk, hogy olcsó és megbízható módon tudjanak Föld körüli pályára juttatni belföldi űreszközöket, ezzel biztosítva az ország űrbéli függetlenségét. A rakéta első indítását már 2018-ban el szerették volna végezni, de több technikai probléma is útjukat állta a koreai mérnököknek. Az elmúlt három évben finomítottak a technológián, és a rakéta az összes repülés előtti teszten is átment, amit a tegnapi nappal bezárólag végeztek el. Az KSLV-2 egyik érdekessége, hogy az űriparban megszokott RP-1-es típusú, rakétameghajtásra finomított kerozin helyett a rakéta mindhárom fokozata repülőgépipari Jet-A1 lajstromjelű kerozinnal üzemel, amit mélyhűtött folyékony oxigén segítségével égetnek el a hajtóművekben.

Az első tesztrepülés időablaka magyar idő szerint csütörtökön reggel 9 órakor kezdődik. Az élő közvetítést ezen a linken tudjátok megtekinteni. Dél-Korea egyre aktívabb az űrtevékenységek területén, korábban már bejelentették, hogy jövőre indulhat el az első űrszondájuk a Holdhoz, valamint az Artemis Egyezményhez is csatlakozott már az ország.

A rakéta átszállítása az LC-2 startkomplexumba, jobb oldalon jól látszódik a négy darab KR-075SL hajtómű, melyek egyenként 650 kN tolóerőt képesek leadni. Kép forrása: KARI

A rakéta átszállítása az LC-2 startkomplexumba. Kép forrása: KARI

A KSLV-2 már vertikális helyzetben. Kép forrása: KARI

Dark mode powered by Night Eye