Array

Ma reggel próbálkozik Dél-Korea

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

A Koreai Űrkutatási Intézet (Korean Aerospace Research Institute, KARI) magyar idő szerint ma reggel/délelőtt kísérelheti meg az ország első hazai fejlesztésű orbitális űrrakétájának, a KSLV-2-nek az első tesztindítását. A Nuri néven becézett hordozó teherkapacitása körülbelül 1,5 tonna alacsony Föld körüli napszinkron pályára (SSO), és a mai repülésen is egy ezzel megegyező tömegű szimulátort fog magával vinni, hasznos terhet nem helyeztek el a rakéta orrkúpja alatt. Az indítást a Naro Űrközpontból tervezik levezényelni, ami a Koreai-félszigettől délre található Naro-szigeten lett felépítve.

A KSLV-2 fejlesztését 2014-ben kezdték meg, a teljes projekt összköltsége az új startállás megépítésével együtt 1,7 milliárd amerikai dollárba került. A dél-koreai kormány nem titkolta, hogy a SpaceX-et választották „példaképként” a rakéta tervezésekor, céljuk, hogy olcsó és megbízható módon tudjanak Föld körüli pályára juttatni belföldi űreszközöket, ezzel biztosítva az ország űrbéli függetlenségét. A rakéta első indítását már 2018-ban el szerették volna végezni, de több technikai probléma is útjukat állta a koreai mérnököknek. Az elmúlt három évben finomítottak a technológián, és a rakéta az összes repülés előtti teszten is átment, amit a tegnapi nappal bezárólag végeztek el. Az KSLV-2 egyik érdekessége, hogy az űriparban megszokott RP-1-es típusú, rakétameghajtásra finomított kerozin helyett a rakéta mindhárom fokozata repülőgépipari Jet-A1 lajstromjelű kerozinnal üzemel, amit mélyhűtött folyékony oxigén segítségével égetnek el a hajtóművekben.

Az első tesztrepülés időablaka magyar idő szerint csütörtökön reggel 9 órakor kezdődik. Az élő közvetítést ezen a linken tudjátok megtekinteni. Dél-Korea egyre aktívabb az űrtevékenységek területén, korábban már bejelentették, hogy jövőre indulhat el az első űrszondájuk a Holdhoz, valamint az Artemis Egyezményhez is csatlakozott már az ország.

A rakéta átszállítása az LC-2 startkomplexumba, jobb oldalon jól látszódik a négy darab KR-075SL hajtómű, melyek egyenként 650 kN tolóerőt képesek leadni. Kép forrása: KARI

A rakéta átszállítása az LC-2 startkomplexumba. Kép forrása: KARI

A KSLV-2 már vertikális helyzetben. Kép forrása: KARI

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye