Magyar diákok kísérlete európai rakétán

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Az Európai Űrügynökség beválogatta a magyar egyetemisták tudományos kísérletét, a Project TELLER-t a REXUS/BEXUS program rakétájának fedélzetére.

A csapat sajtóközleményét olvashatjátok, melyet ezúton is köszönünk, hogy eljuttattak hozzánk!

Mi az a REXUS/BEXUS program?

Az Európai Űrügynökségen keresztül a REXUS/BEXUS program keretében egyetemi hallgatóknak lehetőségük van különböző tudományos kísérletek fejlesztésére, amik utána magaslégköri ballon (BEXUS) vagy szuborbitális rakéta (REXUS) fedélzetén végezhetnek méréseket. A ballonos kísérletek 30 km-es magasságig, a rakétás kísérletek 90 km-es magasságig emelkednek. A lélegzetelállító rakétaindításról ezen a linken érhető el egy felvétel.
Felbocsátás során a fedélzeten lévő kísérleteknek elképesztő rezgéseket és akár a 20 g-s gyorsulást is el kell viselniük. Egy-egy ilyen rakéta 120 kg hasznos teher szállítására képes, amely a rakéta saját alrendszereit, illetve 5 kísérletet foglal magába.
Az első REXUS felbocsátás 2009-ben történt, és azóta minden évben 10 kísérlet kap lehetőséget, hogy felkerüljön a rakéták fedélzetére. A Project TELLER-en kívül összesen két magyar csapat vett eddig részt a programban: a GEKKO 2012-ben és a REM-RED 2014-ben.

A REXUS rakéta

Kik a csapat tagjai?

A csapat nagy része űrmérnök MSc hallgató a BME-n, de van gépész és fizikus hallgató is a tagok közt. Az űrmérnök képzést az az igény hívta életre, hogy az űripari cégekhez kerülő mérnököknek sok időbe került elsajátítani azt a szemléletet és ismeretet, ami egy űrberendezés fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez szükséges. A képzésről páran úgy gondoltuk, hogy a REXUS/BEXUS program remek lehetőséget kínál az egyetemen tanultak gyakorlatba történő átültetésére, valamint arra, hogy közelebbről megismerjük az Európai Űrügynökséggel való együttműködés menetét. Többen dolgozunk a BME SUBORBITALS versenycsapatban is, ahol megismerkedhettünk a nagy megbízhatóságú rendszerek fejlesztésével. Ezért is mertünk belevágni ebbe a komplex űrprojektbe, hiszen a fejlesztés során ugyanazon lépéseken kell végigmennünk, mint a nagy űripari cégeknek. Több száz oldalas dokumentációt és rengeteg tesztet (rázásvizsgálat, termo-vákuum kamra) várnak el tőlünk a szervezők.
Célunk, hogy a gyakorlati tudás megszerzése mellett képviseljük hazánkat a nemzetközi űripar színterén, és népszerűsítsük az űrtevékenységet Magyarországon.

Felső sor, balról jobbra: Tóth Máté, Nepusz Tamás, Kováts Bence, Bezzegh Richárd Alsó sor, balról jobbra: Szalkai Orsolya, Nagy Dominik, Fejes Dániel, Borsi Szilárd

Mi a kísérlet?

Sok mérést végeztek már az ionizáló sugárzással kapcsolatban, így elég részletes ismereteink vannak a kozmikus sugárzás jellegéről, viszont ezek a mérések jellemzően a meteorológiai ballonok magasságáig, illetve az alacsony pályás műholdak magasságától állnak a rendelkezésünkre. A kettő közötti rész viszont felfedezésre vár, és a REXUS rakéta jórészt lefedi ezt a tartományt. A kísérletünkkel (Project TELLER – Three-axis Experimental Low-altitude Laboratory for Exploring Radiation) azt a célt tűztük ki, hogy megmérjük 90 km magasságig az ionizáló sugárzás nagyságát, eloszlását és ami talán a legérdekesebb, a sugárzás pontos irányát a magasság függvényében. Ehhez kétfajta mérési elrendezést alkalmazunk. Az egyik egy szcintillációs detektorokból álló rendszer, a másik pedig egy 4 Geiger-Müller csőből álló berendezés.

Hol tart most a projekt?

A beküldött pályázatok alapján csupán 8 csapat jutott tovább, ők személyesen is bemutathatták a kísérletüket ESTEC-ben (Európai Űrkutatási és Technológiai Központ, Hollandia) egy szakmai bizottság előtt. Innen már csak 4 csapat jutott tovább, köztük mi is. A 2024-es év teljes egészében a fejlesztésről fog szólni, hogy az eszközünk 2025 márciusában teljesíthesse a küldetését a REXUS rakéta fedélzetén. A következő állomásunk az előzetes tervek bemutatása lesz, ez február elején esedékes az ESRANGE űrközpontban, Svédországban.

Támogatások

Az ESA anyagi forrással nem támogatja a fejlesztést, csupán a hallgatók utazási és szállás költségeit téríti vissza 4 főig. Hallgatói kísérlet lévén a forrásaink limitáltak, ezért számítunk az ipari, kutatási és felsőoktatási szereplők támogatására. A program remek lehetőséget nyújt az űrtevékenységek hazai és nemzetközi népszerűsítésére is.

Oldalak

REXUS/BEXUS: https://rexusbexus.net/
Project TELLER: https://project-teller.eu/

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye