Magyar gyermekek rajzai is útnak indultak a legutóbbi SpaceX-küldetés során

Kapcsolódó

Nem sikerült jól a Relativity Space Terran-1 rakétájának bemutatkozása

Egyelőre továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy kinek...

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

A január 3-án sikeresen végrehajtott Transporter-6 küldetés során a Falcon-9 rakéta 114 űreszközt vitt magával, melyek közül kettőnek számunkra is fontos „rakománya” volt: összesen 35, magyar gyerekek által készített rajz kapott helyet a műholdakban.

A misszió számos megrendelőjének egyike a Spire Global nevű amerikai magáncég volt, mely a skóciai Glasgow-ban felépített üzemében gyártotta le azon hat műholdat is, amik most pályára álltak. A vállalat egyik dolgozója, Ihász Mira Bianka az rtl.hu-nak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a cég alapításának 10 éves évfordulója alkalmából a munkatársaknak lehetősége volt személyes üzeneteket is csatolni a hatból két műholdhoz. Mirának végül az az ötlete támadt, hogy a keresztlányának egy rajzát küldi be ezen alkalomból, és ez az ötlet teljesedett ki végül abban, hogy a hidasi Benedek Elek Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai közül még 34-en készítettek szebbnél szebb rajzokat (Mira is Hidasról származik, illetve gyerekkori barátja épp ebben az iskolában gyógypedagógus, ezért esett erre a választás). Ezzel a gyerekek érdeklődését és inspirációját kívánták felkelteni az űrutazás, űrhajózás iránt, hogy közülük akár többen is az űriparban helyezkedjenek el egy nap. A rajzokat természetesen nem papír alapon, hanem digitális formában „helyezték el” a LEMUR-2 EMMACULATE és a LEMUR-2 DISCLAIMER nevű műholdakban, melyek a Spire legújabb 3U nagyságú cubesat-jaiként állnak szolgálatba.

Dark mode powered by Night Eye